Обмислят удължаване на учебната година с две седмици

Удължаване на учебната година за учениците от 1-ви до 6-и клас обмислят от просветното министерство.

Децата ще останат в класните стаи до петък включително, а от понеделник преминават на дистанционно обучение. Затварят се както школата, така също яслите, детските градини и университетите. Така в продължение на три седмици от 23 ноември до 21 декември хлапетата ще учат зад компютрите. След това по график трябва да се върнат в клас, но от 24 декември до 3 януари ще бъдат в коледна ваканция. Според експерти в системата на образованието е малко вероятно учениците да се върнат в клас само за два дни – 22 и 23 декември. Те прогнозираха, че децата ще са в училище най-рано на 4 януари.

Заради затварянето на школата децата вероятно ще приключат с уроците две седмици по-късно от сегашния план, обясни образователният министър Красимир Вълчев. По думите му малчуганите до 3-и клас трябваше да завършат на 31 май, а сега ще учат до 14 юни. От 4-ти до 6-и клас пък децата приключваха на 14 юни, а при удължаване на учебната година ваканцията им ще започне в края на месеца. Не се предвижда обаче по-дълъг втори срок за учениците от 7-и до 12-и клас, за да не учат и през юли, съобщи още Вълчев. „Очевидно сме в криза. Всички трябва да дадем своя принос, за да намалим натиска върху здравната система. Надяваме се, че ситуацията ще бъде овладяна и след Нова година присъственото обучение ще се възстанови, като се редуват различните ученици в училищата”, каза образователният министър. „Здравето на учителите и учениците е по-важно. Ученето можем да го компенсираме, но човешкият живот не можем”, допълни Вълчев. Според него дистанционното обучение е компенсаторно и частично ефективно.

„Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици“, съобщи още министърът. В момента има регламентирана такава проектна седмица от първи до трети клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв вид занимания в електронна среда“, коментира Вълчев. Преди коледните празници учениците ще имат онлайн занимания по интереси, а лятото присъствено ще имат повече време да наваксат с учебния материал. Вълчев каза още, че през следващата седмица ще бъдат гласувани още 15 млн. лв. за дезинфектанти, машини за пречистване на въздуха, но и за лаптопи и таблети. До края на учебната година в системата на средното образование ще има 100 000 нови компютъра.

Подобни статии