Обратната страна на шахмата

Мачът между Топалов и Крамник се превърна в трилър, в който се смесват спорт, политика и бизнес

Развоят на мача за световната титла по шахмат се превърна във вълнуващ трилър и както във всяко спортно състезание главна причина е високата резултатност, трудно предвидимият изход от отделните партии. Въпреки нашите ясно изразени симпатии, шахматът като игра, подчинена преди всичко на логиката, ни задължава да поставим Веселин Топалов и Владимир Крамник на един пиедестал - достатъчно висок, но рамо до рамо.

Предварителните прогнози даваха известно предимство на Топалов - той е световен шампион, лидер е в ранглистата на Международната федерация по шахмат с чувствителен аванс пред Крамник, победител е в изключително силни турнири през последните години. И не на последно място стилът на игра -изключително агресивен и атрактивен, спечелил почитатели в цял свят, както сред шахматния елит, така и сред обикновените любители.
В какво е силата на Крамник? Огромният опит от съвместната работа с Каспаров (и като съотборници, и като съперници), традициите на руската шахматна школа, подкрепата на сънародниците.
Не е тайна, че в мачовете за световната титла освен официалните щабове на съперниците има и много други помощници, които по различни съображения остават в сянка. Историческият опит показва, че на този фронт съветската шахматна школа няма конкуренти.
Разпадането на Съветския съюз имаше съществени последици за целия свят - политически, икономически, научно-технически, военни. В шахмата тези последици са уникални. Докато в другите сфери имаше отстъпление от лидерски позиции, в шахмата се разгоря истинска война между новоизлюпени претенденти за световно господство, макар и спортно. А претенциите на Русия, Украйна, Армения, Грузия са повече от основателни. Разместването на пластовете в световния шахмат се засили и от емиграционната вълна на елитни шахматисти от бившия Съветски съюз към Израел, САЩ, Испания, Франция, Германия. Един от често задаваните въпроси в различни интервюта е какво всъщност е шахматът. Отговорът почти винаги е един и същ - наука, изкуство, спорт, като в зависимост от личностните особености някой от тези елементи доминира над останалите. В съвременния свят спортът се превръща все повече в бизнес, а шоуто е част от него.
Без да подценяваме спортната страна на мача в Елиста, изместването на вниманието към други теми изведе шахмата на първите страници в много вестници. Дори на такива, които никога преди това не са публикували дори една партия на Топалов, Крамник или Каспаров.

Пълния текст четете в печатното издание

Подобни статии