Образователният министър Красимир Вълчев: Няма да се учи дистанционно

Епидемиолог решава за по-кратка изолация на деца без симптоми

Photo: БТА Министърът на образованието Красимир Вълчев откри реновираната сграда на Варненската търговска гимназия.

Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че не се предвижда цялостно преминаване на системата към електронна среда.

“Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки, т.е. 4 учат в електронна среда, 996 учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване този процент да се покачи максимум до 1%”, каза Вълчев. Праговете от болни ученици, при които школото ще преминава в електронна среда, ще бъдат вдигнати, съобщи още министърът.

Дискусионен е въпросът дали трябва да се намали срокът на карантина за деца, които нямат изразена симптоматика, но са били контактни и са поставени под 14-дневна карантина. Тук отново трябва да се произнесе лекар епидемиолог. От гледна точка на образованието е по-добре срокът да е по-кратък, смята министърът. Но в същото време обясни, че 14-дневният срок обаче гарантира, че ако има вирус в организма на човек, той ще се изчисти. „Наблюденията показват, че вирусът остава в организма до 10-12 дни.

Заплатите на ректорите според свършеното

Изработихме т.нар. стратегически цели и задачи на всяко държавно висше училище, които се залагат в договорите за управление и от чието изпълнение ще зависи възнаграждението на ректорите, заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. „Тези задачи ще включват най-малкото да ги насърчим да работят по няколко основни теми. Първо какво учат, как учат, инвестиции в младите преподаватели, както и развитието на научната дейност.

Подобни статии