Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в СОС предлагат план за модернизация на "Топлофикация София"

Столичният общински съвет /СОС/ да одобри план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация София", предлагат от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, съобщиха от пресцентъра на общинския съвет. Независими американски консултанти изработиха плана в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година.

Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии - Николай Стойнев - на комисията по икономика, Прошко Прошков - на инженерна комисия и Стефан Марков - на бюджетната комисия.
Планът за обновяване и финансова стабилизация на "Топлофикация София" е предложен от консултантите от международната инженерингова компания "Блек и Вийч" и разглежда възможностите за пълна модернизация на производствените мощности, смяна на остарялото оборудване и привеждане в съответствие с всички съвременни екологични норми. Планира се това да стане чрез обновяване на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и на разпределителна мрежа на дружеството, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. граждани.
По този начин "Топлофикация София" ще може да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години. В предложения от консултантите план са подробно описани и идеи за финансиране на проекти и структуриране на инвестиции.
"Предложеното решение представлява най-мащабна и цялостна програма за обновяване на "Топлофикация София", която осигурява отопление на над 1 млн. столичани. Това е една от приоритетните ни задачи, по които търсим както световна експертиза, така и политически консенсус. С помощта на международните експерти съм уверен, че ще доведем до успешен завършек този дълъг и нелек процес. Разчитаме на отговорното и конструктивно отношение и на колегите от другите партии в общинския съвет", коментира председателят на СОС Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

Подобни статии