Общо 24 политически партии ще имат право на участие в следващи избори в Турция

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция публикува списък на политическите партии, които са регистрирани с право на участие в предстоящи нови избори - парламентарни и президентски.
Общо 24 са партиите, които са посочени в списъка, двойно повече в сравнение с изборите през 2018 г, когато участваха 11 партии.

Според документа, 4 нови партии са покрили критериите за участие в нови избори, това са Партия на труда, Народна партия, Турска работническа партия и Турско комунистическо движение.
ЦИК не е разрешила регистрация на две новосформирани партии - партия Родина на Мухаррем Индже, който бе кандидат за президент на предишните избори от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), но се провали и след това се отцепи и сформира собствена партия.
ЦИК е отказала участие и на новосформираната Партия на промяната начело с Мустафа Саръгюл, който също се отцепи от НРП.
Мотивът на ЦИК за отказа е, че двете формации не отговарят на законовите изисквания за явяване на избори, в т.ч. изискването дадена партия да е провела големия си конгрес /за избор на лидера/ шест месеца преди регистрацията за участие в избори.
Интересното е, че ЦИК публикува списъка в момент, когато в Турция се водят разгорещени дебати за и против насрочването на нови избори, т.е. редовни ли да бъдат или предсрочни.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган и съюзникът му Девлет Бахчели твърдят категорично, че следващите общи избори ще бъдат през 2023 г, когато трябва да се проведат редовно и едновременно с президентските.
Но опозиционните партии начело с НРП на Кемал Кълъчдароглу и Добра партия на Мерал Акшенер настояват за предсрочни избори като изход от влошената икономическа и финасова ситуация в страната.
Кълъчдароглу тези дни в телевизионно интервю прогнозира, че през септември ще бъдат насрочени нови избори.

Подобни статии

 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  99
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  104
 • Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да се кандидатира за президент на Сърбия на предстоящите избори, тъй като смята, че това би застрашило възможността от победа на актуалния президент Александър Вучич в първия кръг от изборите, съобщи агенция Бета.

  106