Общото събрание на ООН прие резолюция за олимпийското примирие по време на Игрите в Пекин

Генералната асамблея на ООН прие резолюция за олимпийско примирие за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година.

"Горд съм да представя резолюцията за олимпийското примирие. Благодаря на всички за одобряването му на Общото събрание с огромната подкрепа на 173 държави. Китай придава голямо значение на зимните олимпийски и параолимпийски игри. Пекин е готов да приеме гости от цял свят", каза Чжан Цзюн, посланик на Китай в ООН в Туитър.
Текстът на резолюцията беше прочетен от члена на МОК и постоянен наблюдател на централата в ООН Луис Алберто Морено от името на президента на МОК Томас Бах на 76-ата сесия на ООН, съобщиха от пресслужбата на МОК.
"Позволете ми да предам на всички членове на Общото събрание най-добри пожелания от името на президента на МОК Томас Бах, който би искал да бъде тук, но не успя поради ситуацията с пандемията. С приемането на тази резолюция вие подкрепяте мисията на Олимпийските игри, които да съберат най-добрите спортисти от цял свят без дискриминация, но в мирна надпревара, изпълнена с уважение. Тази връзка на нашето общество е особено актуална в днешния полюсен свят. И ние можем да изпълним тази мисия само, ако Игрите преодолеят преди всичко политически, културни и други различия, ако останат политически неутрални и не се превърнат в инструмент за постигане на политически цели", каза Морено.
"Бих искал да изразя своята благодарност към организационния комитет на Олимпийските игри в Пекин, който подготвя отлични игри. Всички скорошни тестови събития потвърдиха отличното състояние на подготовката. Пандемията и други предизвикателства ни научиха на едно нещо: можем да вървим заедно само, ако работим заедно, поради което приехме новото мото Игрите: "По-бързо, по-високо, по-силно Ц заедно". В този олимпийски дух ви каня да приемете тази резолюция, за да изпълним олимпийската мисия за обединяване на света", добави Морено.
Документът "Изграждане на мир и изграждане на по-щастлива планета чрез спорт и олимпийски идеали" призовава страните да спазват олимпийското примирие, което започва седем дни преди началото на зимните олимпийски игри и завършва седем дни след края на зимните зимни параолимпийски игри, и да осигури безопасен достъп и участие на спортисти, длъжностни лица и всички други акредитирани лица.
Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари, а параолимпийските - от 4 до 13 март.

Китайските власти ще осигурят пълната безопасност на Зимните олимпийски игри благодарение на гъвкава система за тотален контрол на епидемичната обстановка. Това съобщи междувременно ръководителят на отдела за пропаганда на организационния комитет на Игрите в Пекин Чжао Вейдун.
"Затворената система за управление не означава, че постоянно ще седите на едно и също място. Благодарение на специалното транспортно и комуникационно оборудване тази система покрива много олимпийски обекти", каза той на пресконференция.
Според Чжао, организационният комитет ще упражнява строг епидемичен контрол върху пристигащите от чужбина спортисти, както и придружаващите ги, и няма да допусне избухване на коронавирусна инфекция по време на Олимпиадата.
"Ще сведем до минимум рисковете от проникване на коронавирус от чужбина", обеща той.

Подобни статии