Обстановката в Казахстан постепенно се нормализира

Правителството критикува медийното отразяване

Интернет достъпът беше възстановен и животът днес постепенно се нормализира в най-големия казахстански град Алмати след седмица на бунтове и безмилостни репресии, причинили смъртта на десетки в най-голямата страна в Централна Азия.

В икономическата столица с 1,8 милиона жители, където бунтовете бяха най-тежки, днес местните и чуждестранни сайтове отново бяха достъпни. Понеделникът е обявен за ден на траур след най-тежките размирици в историята на бившата съветска република от обявяването на независимостта й. За пръв път от избухването на насилие по улиците се движи общественият транспорт, констатираха кореспонденти на АФП.
Казахстан представи бунтовете в Алмати като нападение на "терористични групи" и изрази недоволство от отразяването в чужди медии на събитията, разиграли се след протестите срещу повишаването на цените на горивата в западната част на страната на 2 януари.
Снощи министерството на информацията изтегли съобщение, публикувано по-рано през деня в официален Телеграм акаунт, според което при насилието в страната са загинали над 164 души.

Техническа грешка

Министерството обясни на два частни сайта, че публикуването му е било резултат на "техническа грешка". Нови данни обаче не бяха публикувани.
Тази бройка - 164 загинали, не можеше да бъде проверена чрез независими източници, но представлява голямо повишение. До момента властите са съобщавали за смъртта на 26 протестиращи и 16 членове на силите на реда, както и за над 2000 ранени.
В съобщение, изпратено днес до пресата, външното министерство заяви, че статии в чужди медии са създали "погрешното впечатление, че правителството на Казахстан е нападнало мирни протестиращи. Нашите сили за сигурност се сблъскаха със склонни към насилие тълпи, извършили безсрамни терористични актове".
Президентството съобщи вчера, че са арестувани 5800 души, включително "значителен брой чужденци". 125 разследвания са били започнати след тези бунтове, нечувани в богатата на въглеводородни горива страна с 19-милионно население от обявяването на независимост през 1989 година.
Протестите започнаха в провинцията след повишаването на цената на газа, преди да обхванат големите градове, особено Алмати, където полицията използва бойни патрони срещу протестиращи, превземащи с щурм административни сгради.
Според казахстанското вътрешно министерство, причинените от насилието материални щети са оценявани първоначално на около 175 милиона евро.
Според същия източник над 100 магазини и банки са били разграбени, унищожени са били над 400 превозни средства.
Казахстан обяви в събота ареста на бившия директор на разузнавателните служби Карим Масимов, първата арестувана важна личност. Той е заподозрян в "държавна измяна".

Стрелба на месо

Отказвайки се от всякакъв диалог с протестиращите, президентът Касъм-Жомарт Токаев разреши в петък на своите сили да "стрелят на месо".
Като осъди тази заповед, ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън заяви вчера по Ей Би Си, че "властите в Казахстан трябва да са способни да се изправят пред сегашните предизвикателства по мирен начин, за да гарантират, че правата на мирно протестиращите се спазват".
Вчера в Алмати още се виждаха следите от насилието - почернели от пламъците фасади на блокове и много останки от изгорени автомобили по улиците.
Освен към поскъпването на живота, яростта на протестиращите бе насочена и към бившия президент Нурсултан Назарбаев, управлявал Казахстан с желязна ръка от 1989 до 2019 година.
Неговият говорител Айдос Укибай вчера отново отрече, че Назарбаев е напуснал страната, уверявайки, че той подкрепя Токаев.
На фона на слухове за борба за власт, говорителят заяви също, че Назарбаев е отстъпил на Токаев ръководството на Съвета за национална сигурност по собствена инициатива. Тази седмица президентът внезапно обяви, че поема този пост пост.
Ситуацията в Казахстан се следи с притеснение в чужбина. Папа Франциск изрази вчера "болката" си и призова за "диалог" с цел възстановяване на мира.
В отговор на молбата на Токаев Москва разположи войски в централноазиатската страна в рамките на международен контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС).
САЩ заявиха, че за Казахстан ще е "много трудно" да постигне изтегляне на руските военни - критика, която Москва оцени като "груба".

Подобни статии

 • Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

  Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

  Финансовите варианти, които се обмислят, за да бъде наказан президентът Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, варират от мащабни до строго лични - от отрязването на Русия от американските долари и международното банкиране до налагането на санкции на бивша олимпийска шампионка по гимнастика, за която се твърди, че е приятелка на Путин.

  102
 • Кризата в Украйна е сблъсък на два мирогледа

  Кризата в Украйна е сблъсък на два мирогледа

  Кризата в Украйна едва ли отминава - сблъсък на две гледни точки за света, който може да разтърси Европа. Тя носи ехото на Студената война и възкресява една идея, останала от Ялтенската конференция през 1945 г.: Западът трябва да уважава руската сфера на влияние в Централна и Източна Европа.

  88
 • Шпионският софтуер

  Шпионският софтуер "Пегас" се използва срещу неудобни на властта по целия свят

  Тежкото положение на борците за правата на жените в Бахрейн и Йордания е в светлината на прожекторите след нови разкрития, че две видни активистки са били хакнати многократно от страни, използващи шпионски софтуер на израелската компания "НСО Груп", съобщи в. "Гардиън".

  150