Одобриха съхраняването на ваксината на Пфайзер в обикновен хладилник до един месец

Европейският регулаторен орган по лекарствата (ЕМА) препоръча удължаване на времето за съхранение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech при нормални хладилни температури до 31 дни от досегашните 5 дни, облекчавайки по този начин логистичните предизвикателства по време на доставките на тази ваксина в региона.

Тази промяна удължава одобрения период на съхранение на неотворения размразен флакон при 2 до 8 градуса по Целзий (т.е. в нормален хладилник след изваждане от условия на дълбоко замразяване) от пет дни до един месец (31 дни), посочи Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че съветите на нейния комитет по хуманни лекарства са дошли след оценка на допълнителни данни, предоставени от Pfizer и BioNTech, от проучване на двете компании за стабилност.

"EMA поддържа постоянен диалог с притежателите на разрешения за пускане на пазара на ваксини срещу Covid-19, тъй като те се стремят да направят производствени подобрения, за да подобрят разпространението на ваксини в ЕС“, посочи евроагенцията по лекарствата.

През февруари американските лекарствени органи одобриха съхранението и транспортирането на ваксината на Pfizer и BioNTech при стандартни фризерни температури от -15 до -25 градуса по Целзий за период до две седмици, вместо свръхниските температури между -80 до -60 градуса по Целзий, които обикновено се изискват за съхранения на тази коронавирусна ваксина.

Промяната в начина ѝ на съхранение в ЕС идва в момент, когато американският и германският производители търсят одобрение за имунизация с тяхната на съвместната ваксина срещу Covid-19 на юноши на възраст от 12 до 15 години. Съединените щати и Канада вече започнаха да ваксинират тази възрастова група с ваксината на Pfizer и BioNTech, използващата марката Comirnaty.

С доставяне на общо 200 милиона дози ваксини, ЕС е на път да постигне целта си да имунизиран 70% от възрастното си население до лятото, заяви по-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Подобни статии

 • 123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България за последните 24 часа. 50 от тях са установени с PCR, а 73 - с бързи антигенни тестове. 13 361 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 5 147 са PCR, а 8 214 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  11
 • Математикът проф. Николай Витанов

  Математикът проф. Николай Витанов "пусна" хората на море

  Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година.Това пише във фейсбук математикът проф. Николай Витанов в поредния пост за ситуацията с коронавируса у нас.

  125
 • 14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  100 са новите диагностицирани с коронавирус лица у нас през изминалото денонощие. От тях 44 са установени с PCR, а 59 - с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 14 266, от които 5039 са PCR, а 9227 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  125