Ограничения върху продажбата на захар и слънчогледово олио въведоха кооперативните магазини в Турция

Кризата с недостига на захар в Турция засегна и продажбите на дребно. В магазинната мрежа на кооперативните супермаркети /от мрежата на Земеделската кредитна кооперация/ се въведоха ограничения върху продажбите на захар, слънчогледово олио и брашно. По информация на вестник "Сьозджю" разрешеното количество е до 2 кг захар, 5 литра олио и 2 кг брашно на клиент.

Според търговците причината е недостигът на тези продукти.
Потвърждавайки, че такъв проблем съществува, Галип Айкач, президент на Асоциацията на търговците на дребно на храни (GPD), посочи, че търговците на дребно, чието предлагане на захар и олио е ограничено, използва метода за ограничени продажби, за да достигнат продуктите до всички потребители.
Вестник "Сьозджю" отбелязва, че въведените ограничения в продажбите в магазините на Земеделската кредитна кооперация напомнят за купонната система от преди 1980 г.
Цените на стоките в кооперативните магазини, в които се продават основно земеделски и животински продукти, са по-евтини от другите.
Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично пазарува в такъв кооперативен магазин, откъдето купи продукти за 1000 турски лири /около 100 евро по тогавашния курс/ и коментира, че цените в магазина са "много удачни".
Твърди се, че след кооперативните магазини ограничения в продажбите на захар, слънчогледово олио и брашно може да се въведат и в другите супермаркети.
Захарната криза избухна преди няколко седмици в Турция, след като "Тюрк шекер" отхвърли искането на производителите да увеличи с около 40 на сто цената на захарта и намали доставките на захар в магазинната мрeжа.
В началото на тази седмица Корпорацията на турските захарни рафинерии "Трюк шекер" вдигна цената на захарта с 25 процента. Въпреки това обаче кризата продължава и предизвика ограничения в производството и продажбите на захарните изделия.

Подобни статии

 • До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в комплект с безжични слушалки Samsung Galaxy Buds2 и абонамент за YouTube Premium за четири месеца. Промоцията включва сгъваемите Galaxy Z Fold3 и Galaxy Z Flip3, серията Galaxy S21 и Galaxy S20 FE и ще продължи до края на годината.

  67
 • Природният газ поскъпва с 10% от декември

  Природният газ поскъпва с 10% от декември

  От днес е в сила ново поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво за декември ще е с около 10% по-висока от тази за ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 102 лв. за мегаватчас при 93 лв. за ноември.

  155
 • Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  В сезона на подаръци и приятни изненади, Vivacom предлага на потребителите разнообразие от актуални 5G смартфони, с възможност за изплащане за 36 месеца, в комбинация с 2 - годишен договор за мобилната тарифа Unlimited 50 5G. Така за почитателите на новите технологии има още по-достъпен начин да се сдобият с нов смартфон и да използват мрежата от пето поколение на телекома, която е най-голямата в страната с покритие в над 200 населени места и курорта*.

  166