Около 3 млн. души са посетили "Света София" в Истанбул в първата година от превръщането й в джамия

Навършва се една година от обявяването на храма "Света София" за джамия с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като в продължение на 86 години бившата византийска църква бе национален музей на Турция.

Храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното историческо наследство.

Възвръщането на статута на джамия на храма предизвика бурни протести в много страни, които не са стихнали. "Света София", построена като църква през 6-и век, е била превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г.

Заместник-мюфтията на Истанбул Мустафа Явуз посочи, че за една година от обявяването й за джамия "Ая София" е била посетена от близо 3 млн. души, въпреки противоепидемичните мерки, прилагани заради коронавируса.

По думите му правоверни от Истанбул и от цялата страна се стичат в джамията, особено в забележителните в мюсюлманския календар дни, за участие в молитвите намаз, които се провеждат пет пъти дневно. По време на намаза не се допускат други посетители.

"Стотици чужденци, едни за молитва, други като туристи, също посещават джамията. В периода на локдауна заради КОВИД-19 основно чужденци идваха в джамията. Заради епидемията пропускането в джамията ставаше на групи. През седмицата по около 5 хиляди души дневно и около 12 хиляди през уикендите са посещавали джамията от миналия месец досега, което представлява около 3 млн. души. Очакваме след като отшуми пандемията, посещенията да се увеличат", заяви той като, посочи, че мерките срещу КОВИД-19 се спазват строго.

Подобни статии