Окончателно: Паспортите на сградите се отлагат за 2033 година

Техническите паспорти за съществуващите сгради трябва да бъдат съставени в срок до края на 2032 година. Това предвиждат промени в Наредбата за техническите паспорти на строежите, която е обнародвана в Държавен вестник и влиза в сила.

До тези изменения се стигна, след като служебният регионален министър Виолета Комитова разписа промените, с които проблемното изискване окончателно отпада. Поводът за недоволството е, че за да се направят обследване на една сграда и паспорт, са необходими между 300 и 500 лева на жилище. В случая това касае само жилищните сгради, строени преди 2007 година, тъй като новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики – конструкция, енергийна ефективност и т.н.

Срокът за издаване на документите за старите сгради бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в кабинета на ГЕРБ призова то да се отложи за след края на на 2022 година.

Според Виолета Комитова обаче графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт. Според промените, подписани от Комитова, технически паспорти ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения.

Подобни статии