Окото ни към Вселената отново прогледна

Експертите успяха да включат резервния компютър на авариралия телескоп „Хъбъл“

Снимка: ЕПА/БГНЕС „Хъбъл“ бе изведен в орбита от космическата совалка „Дискавъри“ на 25 април 1990 г.

Култовият, но старичък космически телескоп „Хъбъл“ изглежда бе възкресен отново, след като излезе от строя преди повече от месец поради компютърна авария, писа сп. „Сайънс“.

Инженери на НАСА успешно включиха резервния компютър на орбиталния телескоп през уикенда, предаде АП. Специалистите вече извеждат инструментите на телескопа от безопасен режим на работа и следят дали те се задействат правилно.

„Хъбъл“ се завърна!“, писа ръководителят на мисията Том Браун в имейл до своя екип от Научния институт за космическия телескоп. „С вълнение наблюдавам как „Хъбъл“ се завръща към наблюдение на Вселената“. НАСА очаква астрономическите наблюдения да се възобновят напълно, след като инженерите приключат проверката и калибрирането на всички научни инструменти на "Хъбъл" и се уверят, че те се поддържат на оптималната температура за работа.

Научните наблюдения с инструментите на "Хъбъл" бяха напълно спрени на 13 юни заради неизправности в бордовия компютър на телескопа, който отговаря за изпълнението на команди и изпращането на данни на Земята. В същото време самият телескоп е в отлично състояние. Бордовият компютър забеляза грешка в комуникациите с инструментите и ги постави в безопасен режим на работа. Първоначално операторите на „Хъбъл“ мислеха, че причината е в модул с памет. Но превключването на един от трите резервни модули с памет предизвика същата грешка. Различни други уреди бяха разследвани и бяха изключени като проблемни, докато грешката продължаваше да се появява.

Анализ разкри, че причината за неизправностите е отказ на системата, която контролира захранването на целия компютър – т. нар. Блок за управление на мощността (PCU). Неговата задача е да гарантира, че всеки хардуер постоянно получава захранване с електричество. Нивата на напрежение са спаднали под пет волта, в резултат на което веригата за вторична защита е наредила на компютъра да спре всички операции. Първите опити за възстановяване на работата му приключиха неуспешно, което принуди ръководството на мисията да вземе решение за включването на допълнително оборудване на "Хъбъл", което може да изпълнява подобни функции. След като разработиха процедурите за включването на Земята, специалистите от НАСА изпратиха серия от команди до "Хъбъл", които превключиха телескопа да работи с резервен компютър. Подобно превключване беше направено и през 2008 г., когато част от старата система отказа.
Телескопът "Хъбъл" работи от 1990 г., когато бе изведен в околоземна орбита от космическата совалка „Дискавъри“. Той е направил повече от 1,5 милиона наблюдения на Вселената. Те бяха използвани при публикуването на около 18 000 научни статии, изтъкна Би Би Си. „Хъбъл“ допринесе за някои от най-значимите открития в астрономията. Едно от тях бе наблюдението, че разширяването на Вселената се ускорява. Това от своя страна доведе до извода, че по-голямата част от Космоса се състои от мистериозно вещество, наречено тъмна материя.

НАСА е изпращала до него пет мисии за поддръжката му по времето на совалките. Последната беше през 2009 г. Тогава астронавтите успяха да заменят повредения хардуер лично, вместо да разчитат на преминаване към резервни системи. НАСА планира да изстреля наследника на "Хъбъл" - телескопа "Джеймс Уеб", до края на тази година. Много астрономи се надяват, че двата уреда ще могат да работят паралелно един с друг, поне за известно време, допълни Би Би Си.

Подобни статии

 • Мисията

  Мисията "ЕкзоМарс" е готова за старта си през септември

  Европейският робот за бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс", който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

  102
 • Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  През февруари ще се установи приятно време за зодиака - всички негови обитатели, от Меркурий до Плутон, ще бъдат предимно в мирно и безгрижно настроение. Само за Слънцето и Луната няма почивка - те ще трябва да светят неуморно и да работят за всички. Колкото и лежерно да изглежда всичко, затишие в планетарното семейство е възможно преди идваща пролетна буря.

  84