ОЛАФ е установила злоупотреби за 485 млн. евро през 2019 година

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е установила, че 485 млн. евро от общия бюджет на Европейския съюз са били похарчени неправомерно миналата година, което е значително увеличение в сравнение с 2018 г., предаде ДПА.

Годишният доклад на ОЛАФ показва, че значителни суми от бюджета на ЕС за 2019 г., възлизащ на 148 милиарда евро, са били незаконно присвоени чрез сложни международни схеми. През 2018 г. службата е установила, че са били неправомерно похарчени 371 млн. евро.

Новите или продължаващи тенденции, посочени от следователите, включват тайно договаряне и манипулиране на процедури за обществени поръчки, презгранични схеми, схеми с проекти в трети страни и финансиране на изследвания, контрабанда и фалшифициране.

ОЛАФ каза също така, че по-силно съсредоточава вниманието си върху измами с финансови средства, предназначени да обслужват все по-важните цели на ЕС за устойчиво развитие.

През 2019 г. службата е завършила 181 разследвания и е започнала 223 нови.

Подобни статии

  • Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Според анализите на Европейската Комисия на 1 март ще има възможност Европейската прокуратура да започне работа с европейски делегирани прокурори от 15 страни членки. Това обяви на заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по бюджетен контрол комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. На заседанието евродепутатите обсъдиха ситуацията със стартирането на Европейската прокуратура с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Рейндерс.

    58