Олекваме с 500 лв. за СПА след COVID

Перлена вана и дихателна гимнастика връщат силите

Преболедували коронавируса олекват с 500 лева за СПА процедури. Хотели масово предлагат услуги за възстановяване. Освен различни глезотии като перлена вана и сауна, в тях е включен също медицински преглед и изготвяне на индивидуален план.

Редица предложения има от курорта Велинград. Един от хотелите например предлага пакет от 7 нощувки за 870 лв. В цената е включена консултация с медицинско лице, физиотерапия по три пъти на ден  с ултра звук, магнит и електрофореза, индивидуална инхалационна терапия с медикаментозни коктейли, минерална или деситирана вода, билки, ароматни или етерични маска. Пакетът предлага още дихателни практики, тибетски упражнения, три лечебни масажа, теленолечение с еко поход в планината, водолечение в минерален басейн и неограничено ползване на СПА центъра.

Друг хотел пък предлага възстановителни процедури в барокамера срещу 60 лв. за 40 минути. Подобни оферти има и от други курортни места у нас като Баня, Хисаря и Павел баня. Така например един от хотелите предлага пълен пакет от консултация с лекар и персонализирана програма, през изготвяне на целодневно диетично меню с включена закуска, обяд и вечеря, процедури и техники за подобряване нормалната функция на белия дроб, като дихателна кинезитерапия, ароматерапия с етерични масла, терапевтични и вибрационни масажи, хидромасажна вана с магнезий, билкова сауна и финландска сауна с хималайска сол, смути детокс, имуностимулиращи билкови чайове и алкална вода. Минималната цена за една нощувка по пакета е 176 лв. Някои пък предлагат „стандартни“ и „луксозни“ пакети, които се различават по включените процедури и цената. Така например един от хотелите е пуснал пакет за 5-дневен престой на цена 295 лв. с включени ежедневни инхалации с хисарка минерална вода, светолечение, сухи въглекисели вани, частичен масаж, 30-минутен престой в солна стая, използване на минерален басейн, сауна и стая за релакс. Срещу 24 лв. отгоре към пакета добавят перлена минерална вана с ароматни соли.

Медицински център към друг голям хотел пък е изработил лечебна програма за възстановяване след COVID-19, като пакетите са според дните престой. За минимален престой от 5 дни цената е 480 лв. и включва 20 процедури, а за максимален престой от 21 дни цената е 1 680 лв. с 84 включени процедури. Програмата може да бъде проведена минимум 30 дни след отрицателен PCR тест при изписване от болнично заведение или 30 дни след преустановаване на карантинния период при домашно лечение. Пакетът включва преглед от лекар-специалист по физикална и рехабилитационна медицина, подробен кинезиологичен анализ, индивидуална лечебна програма и анализ на постигнатите резултати с лекуващия екип, насоки за продължаване на лечебния процес в домашни условия. При необходимост се назначават и допълнителни консултации с невролог или ортопед. Процедурите в програмата са лечебна гимнастика, дихателни упражнения, специализирани лечебни и перкуторни масажи. В цената са включени още физиотерапевтични процедури с магнит, електростимулация, ултразвук и др, както и лечебни терапии с минерална вода, като перлена вана, аквагимнастика, инхалации и т.н. Предлагат се и оздравителни апликации за тяло с лечебна кал от находището Байкал. По лекарска преценка може да се добавят римска парна баня, сауна, солна стая, теренолечение, пилатес и др.

Хотели по родното Черноморие също предлагат COVID-пакети за преболедували. Така например в Албена са разработили специална медицинска програма за рехабилитация. Тя е дело на водещи експерти в различни медицински специалности и е за период от 6 до 14 дни, като цената е съответно 286 лв. и 624 лв. Програмата започва с преглед от лекар и комплексна оценка на здравословното състояние, а ако е необходимо се правят серия от изследвания и се изготвя индивидуален лечебен план с включени от 3 до 5 различни процедури на ден. Те включват инхалации с морска вода, апликации с лечебна кал или морска луга, хидротерапия – перлена или вихрова вана с екстракти от лечебни билки, медицински масаж на гръден кош, дихателна гимнастика, теренно лечение чрез разходки по морския бряг или в Национален резерват Балтата, кислородна терапия с използване на кислороден концентратор, имунобустер със смути и шейкове за подсилване на имунната система, фитотерапия с билков лечебен чай и басейн с минерална вода. Програмата можете да се комбинира с настаняване и изхранване по специално здравословно високо калорийно меню, което предлага вкуснo разнообразие от питателна закуска, 4-степенен обяд и 4-степенна вечеря от избрани специалитети.

Болници предлагат изследвания и консултации

Някои болници също предлагат пакети за преболедували. Те включват консултации с различни специалисти, като пулмолог и кардиолог, рентгенография или скенер на бял дроб, спирометрия, пълна кръвна картина и кръвни изследвания на други показатели, тест за антитела и други. Цените са между 200 и 600 лв. в зависимост от включените прегледи и тестове. Към допълнителните услуги са включени ЕКГ, ехокардиоградия, биохимични изследвания, назначаване на продължаваща терапия и др. Освен болниците, лабораториите също привличат преболедували коронавируса с пакети за изследвания. Така например проверка на 12 показателя излиза 40 лв, а в добавка с пълна кръвна картина и диференциално броене, цената е около 95 лв.

Лекуват косопада с мезотерапия

Клиенти с процедури след пекаран COVID привличат и в козметичните салони. Те предлагат процедури за заздравяване на ноктите, подхранване на кожата и връщането на „здравословния ѝ вид“, дори лечение на косопад. От тези проблеми се оплакват много от пациентите преборили вируса (виж вдясно). В сайтовете за колективно пазаруване дори се предлагат ваучери за намаление. Един от тях предлага две лечебни процедури мезотерапия, три специални терапии за коса и една медикаментозна мезотерапия. Според описанието мезотерапията се прилага при жени и мъже, за лечение на косопад, причинен от медикаментозно лечение, в следствие на стрес, на заболяване, COVID-19, хормонален дисбаланс, при алопецияареата, андрогеннаалопеция, за профилактика и др. Става въшрпс за инжекционна процедура, с която се стимулира растежа на косата. Мезотерапевтичният разтвор, който се инжектира в скалпа, съдържа комбинация от специфични микроелементи, минерали, аминокиселини, витамини, растежни пептиди, нуклеинови киселини и коензими.

Подобни статии