Олигарси пробутват загорели мантри (манджи) за Пеевски

Платете си данъците и после давайте акъл!

Photo: Политика Огнян Донев обича да раздава акъл, но нямал образование да знае, че трябва да си плаща данъците

Някои (добре известни) олигарси у нас умело се вкопчиха в протестите като удавници за сламка. Финансират протестъри (по признанията на Васил Божков) или пък правят по-лесното и по-евтиното – пускат в медиите от мейнстрийма на Прокопиев своите си опорни точки, своята изкривена версия за нещата, своите защитни тези.

Не прави изключение и фармацевтичният бос Огнян Донев, който през един от сайтовете си хвърля поредната информационна димна завеса. За по-младите ни читатели ще напомним, че в мътните времена на Костовата приватизация, Огнян Донев лапна вълшебното хапче „Софарма“ барабар с цяла верига от добре развити столични аптеки и стана мултимилионер за един ден. Кралят на хапчетата в пълна степен защитава прозвището си – благодарение на хора като него българите купуват едни от най-скъпите лекарства в Европа. Други лекарства пък, които са жизненоважни за определен тип заболявания, просто липсват на българския пазар и пациентите проявяват планини от храброст и комбинативност, за да си набавят. Защото за олигарси като Донев това е просто една бизнес игра, а обикновените хора – те са заложници в тази зловеща игра. Да припомним още, че Огнян Донев е подсъдим за укриване на едни 63 милиона лева от данъци, с които всъщност е ощетил държавата.

Фактът, че Донев си е „спестил“ едни 63 милиона лева от данъци за хазната, обаче не му пречи да си плаща на медии, анализатори и журналисти, за да разпространяват опорните точки на приближените му олигарси, с които има топли приятелски и бизнес връзки. Кой е виновен за всички проблеми в държавата (според олигарсите)? Ама, разбира се! Ако питате Огнян Донев, Иво Прокопиев, Васил Божков, Цветан Василев, виновни са от ДПС и в частност депутатът от партията Делян Пеевски. Лъжа, клевета и интрига, която повтарят като изпаднали в кататония зомбита от години.

Протестърите и летния зной обаче посъбудиха заспалите чувства на олигархията и те отново започнаха да демонизират цяла една партия и да подхвърлят проблема от болната на здравата глава, като подхванаха пак старата си дъвка с пукащи се балончета - „Пеевски това, Пеевски онова“.

Абсурдна е демонизацията на ДПС за всеки разумен човек и по съществото си е дълбоко антидемократична и дискриминационна. Защото всъщност тази стара политическа залъгалка означава, че се демонизира цял един електорат, и то по принцип от честни и отрудени граждани. А лъжливата теза, че депутатът Делян Пеевски е всемогъщ и виновен за всичко е толкова стара и претопляна, че тиганчетата на олигархичните влъхви вече миришат на загоряло.

Излишно е дори да му се обяснява на г-н Донев и на колегите му олигарси, с които разиграха богатствата на България като едно гигантско, реалистично и дяволско Монополи, че нито Пеевски, нито ДПС са им виновни за проблемите. Депутатът Пеевски е един от най-проверяваните хора в държавата и си е платил данъците до стотинка, не е скрил от хазната нито лев, нито 63 милиона лева, нито 700 милиона, както направи Васил Божков.

Затова да ни пробутват загорялата мантра (или манджа), как Пеевски им е виновен за всичко на олигарсите, отдавна издава само едно – безсилие. Както се казва, почистете собствения си двор, платете си данъците, пък тогава давайте акъл.

Още по темата: Фалшиви новини

Подобни статии