Олимпийките обещаха да се борят като лъвици

Снимка: Крум Стоев Олимпийките ни в борбата отлетяха за Япония, където участието им започва с лагер в Окаяма.

Националният отбор по борба за жени, с който са свързани част от надеждите ни за медали на олимпийските игри, заминаха за Япония.

Златните момичета на треньора Петър Касабов бяха изпратени на церемония на летище София, където пресаташето на БОК Тодор Шабански им връчи лъвчета и трибагреника от името на Стефка Костадинова.

На игрите България ще бъде представена от Тайбе Юсеин и Мими Христова, които ще стартират за втори пореден път на най-престижния форум на планетата, а дебют ще направят Миглена Селишка и Мими Христова. Нашите момичета първо ще се подготвят в Окаяма до 26 юли, когато летят за Токио, и ще влязат в олимпийското село. Схватките в борбата са от 2 до 7 август.

„Не искам да ги натоварвам с големи очаквания. Подготвени са добре, макар че след контузията Тайбе не е във формата от световното. Тук обаче идва моята работа и ще променим някои неща в самата й борба, за да няма болки и усложнения“, заяви Касабов, който предаде флага на съхранение при д-р Стефан Стругаров. Той неизменно е главен лекар на делегацията ни от Атина 2004. „Скоро не сме имали титла и сега имам предчувствието, че тя ще дойде“, заяви докторът.

Заедно с четирите олимпийки за лагера заминаха още три националки, които ще им бъдат спаринги – носителката на рекордните 6 титли в самбото Мария Оряшкова, София Георгиева и Фатме Шабан. „Оряшкова така и не успя да сбъдне олимпийската си мечта, но ще бъде важен спаринг на Тайбе и Мими. Заминаваме щастливи, защото много световни и европейски медалистки не успяха да се класират в топ 16. Самото ни участие вече е успех. Получихме лъвчета, така че обещаваме българките да се борят като лъвици“, заяви Касабов, треньор №1 на България за 2019 и 2020 г.

Станимира Петрова, която ще открие българското участие в турнира по бокс в Токио, пък няма търпение да чуе първия гонг в Токио. Тя ще се качи на ринга в кат. до 57 кг на 24 юли, ден след официалното откриване. „Чувствам се добре и готова. Засега съм спокойна. Може би напрежение ще се появи, като пристигнем там и започне състезанието. Надявам се, че тази олимпиада ще е моята. Искам да играя добре. Радвам се, че започвам първа. Моят финал е и най-рано от всички, на 3 август, така че е по-добре да няма много време, в което да чакам. Това води до допълнително изнервяне. Най-добре е да отидем и по-бързо да си свършим работата“, заяви за сайта на БФБокс двукратната европейска шампионка, носителка на световна титла и златен медал от Европейските игри в Минск 2019.

Подобни статии