Олимпийската шампионка Стойка Кръстева все още не е решила дали ще участва на световното първенство тази година

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева все още не е решила дали ще участва на световното първенство тази година.

"Имам нужда от малко почивка. След това ще обсъдим с ръководството на федерацията кое е най-доброто - дали да участвам на световното първенство или не", каза Кръстева, която беше наградена за спортист номер 1 на месец август след спечелената титла на Игрите в Токио.
Нейният личен треньор Борислав Георгиев също получи награда.
Двамата благодариха на предишното правителство с премиер Бойко Борисов и на неговия екип, които винаги са се отзовавали на нуждите на спортистите.
Стойка Кръстева вече е започнала треньорка дейност и когато приключи със състезателната отново има желание да тренира деца.
"След приключване на състезателната ми кариера отново ще стана треньор. Мисля, че има какво да дам на децата и ще се постарая ако може да надминат моите успехи", каза боксьорката на пресконференция.
Кръстева обясни какво мисли са й минавали в главата преди финала срещу водачката в схемата Бусе Наз Чакъроглу от Турция в Токио.
"Три дни преди мача си мислех, че искам да я държа във въздуха, защото от нея загубих на квалификациите няколко седмици по-рано. Часове преди срещата исках за изляза и да покажа на какво съм способна, а по време на мача исках да видят коя е България и че мястото й е на върха", заяви боксьорката.
"Най-трудният ми мач беше срещу Ти Там Нгуйен (Виетнам). На олимпиадата нямаше нито един слаб боксьор в моята категория и съм щастлива, че ги победих. Показахме, че българския отбор по бокс е най-добрият, ако сме сплотени", добави Кръстева.
Тя ще получи званието "Почетен гражданин" на Добрич, Плевен и София.
"Щастлива съм че хората отбелязват този труд и това внимание. Най-добре се чувствам в България! Добрич ми е на сърце, защото ми е роден град. София не ми е от най-любимите, но като работа и професия тук е добре за мен", каза тя.
Стойка Кръстева призна, че три седмици преди олимпиадата и имала контузия на едната ръка и благодари на лекаря на отбора д-р Иван Иванов за помощта през цялото време.
"Това е невероятен успех. От страни нещата изглеждаха лесни, но само те двамата си знаят колко труд за хвърлили", коментира
изпълнителният директор на БФБокс Светослав Сапунджиев.
"БК Локомотив (София) за първи път от доста дълго време имаше участник на олимпийски игри, а за първи път изобщо олимпийски шампион", заяви Даме Стойков, президент на ОСК Локомотив (София).
Борислав Георгиев разкри, че заедно със Стойка Кръстева работят усилено в спортното училище "Неофит Рилски", където са учители, и вече обучават със свои колеги 90 деца. Той не пропусна да благодари на двама специалисти, без които златният медал на Кръстева може би е нямало да бъде факт.
"Благодаря на Ивайло Лазаров от НСА, който изключително много ми помогна за физическата подготовка. Аз съм такъв човек, че когато не съм сигурен в нещо или не го разбирам до такава степен, търся помощ. Той направи така, че Стойка да се намира в тази кондиция, в която я видяхте. Дори се чувахме по телефона от Токио, за да изготвим план всеки ден какво да се прави между срещите, за да не губи скорост и сила. Благодаря и на Иван Иванов, нашият психолог. Преди финала бях убеден, че Стойка трябва да е агресивна и да напада турската съперничка. Прочетох обаче различни анализи и коментари на мои колеги, които препоръчваха тя да е предпазлива и да не бърза. Това ме разколеба и му звъннах. Той ми даде много интересен пример с Жозе Моуриньо. Каза ми "Ако Жозе има Меси и Роналдо в отбора си и им каже - играем защита днес, как ще реагират?" Тогава разбрах, че аз имам Стойка Кръстева и тя трябва да играе в атака от първата секунда", каза Георгиев.
Много любопитна среща се случи в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски". Там Стойка Кръстева и Борислав Георгиев се запознаха с легендата в кану-каяка Ваня Гешева - носителка на златен, два сребърни и един бронзов медали от Олимпийски игри.

Подобни статии