Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов да организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в КСО.

Близо 70 на сто от хората, които ще имат правото да поискат преизчисляване, са лица с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест. Макар че крайният срок за подаване на заявления за преизчисляване на пенсиите да е 30 септември 2022 година, част от хората може да поискат преизчисляване още в първите дни, защото при забавяне или отлагане ще получават по-малкия размер пенсия.

Не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здраве, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случаи на COVID-19, посоча Диана Ковачева.

Подобни статии

 • Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  „Да не забравяме, че има в коалиционното споразумение предвидена актуализация на бюджета от 1 юли. Една възможност, която може би също ще се обсъжда, е едно по-малко увеличение сега, от 1 март, и възможно второ увеличение – от 1 юли, за да може на стъпки минималната работна заплата да се приближава към числа, които са много по-близки до издръжката на живот.“ Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Преди да влезем в еврозоната правителството има амбиция МРЗ да нарасне значително от сегашните нива, поясни синдикалистът.

  19
 • Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното събрание и председателите на бюджетната и социалната комисии в парламента, в което посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Ковачева смята, че трябва да бъдат обсъдени конкретни законодателни промени при разглеждането на проекта за удължаване до 31 март на действието на разпоредби от закона за бюджета на общественото осигуряване.

  79
 • Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  За България бъдещето са възрастните хора от гледна точка на статистиката и обществото ни започна да приема тази ситуация като катастрофа, но увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа, заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" , която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик.

  89