Омбудсманът поиска мерки за защита на битовите потребители на природен газ, електрическа и топлинна енергия

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев с настояване за мерки, с които да се гарантира непрекъснат достъп до природен газ, електрическа и топлинна енергия на гражданите, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

"От самото начало на настоящия есенно-зимен сезон битовите клиенти на природен газ, електрическа и топлинна енергия понасят много трудно скока на енергийните цени в България, повлияни от общия пазар на Европейския съюз", се посочва в писмото на омбудсмана. Като "основателни тревоги" Ковачева е визирала прогнозите за ново, шоково поскъпване на цените на електрическата и топлинната енергия за бита от 1 януари 2022 г.
Омбудсманът вече е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоява да бъде разработен механизъм за временно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ заради екстремно високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 г., се посочва в съобщението.
Диана Ковачева е подчертала опитът на други страни, в които са предприети мерки за намаляване на ДДС за енергията, определянето на таван на енергийните цени за зимните месеци, неначисляването на лихви за забавени плащания през зимата и непрекъсване на снабдяването с енергия при забавени плащания до края на отоплителния сезон. Тя е изпратила искане и до трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про с настояване да бъде възстановен действащият по време на извънредното положение 20-дневен срок за заплащане на задълженията към електроснабдителните дружества, включително да не се пристъпва към изключване на електрозахранването при неплащане на задължения, с разсрочване на последните.
Освен това доц. Ковачева е поискала от всички топлофикации в страната да не начисляват лихви за забава на плащанията на месечните сметки, а от газоснабдителните предприятия - да не прекъсват услугата при неплащане и също да удължат срока за заплащане на месечните доставки и да предвидят възможност за разсрочване на задълженията, посочват от пресцентъра на институцията.

Подобни статии

 • До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в комплект с безжични слушалки Samsung Galaxy Buds2 и абонамент за YouTube Premium за четири месеца. Промоцията включва сгъваемите Galaxy Z Fold3 и Galaxy Z Flip3, серията Galaxy S21 и Galaxy S20 FE и ще продължи до края на годината.

  67
 • Природният газ поскъпва с 10% от декември

  Природният газ поскъпва с 10% от декември

  От днес е в сила ново поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво за декември ще е с около 10% по-висока от тази за ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 102 лв. за мегаватчас при 93 лв. за ноември.

  155
 • Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  В сезона на подаръци и приятни изненади, Vivacom предлага на потребителите разнообразие от актуални 5G смартфони, с възможност за изплащане за 36 месеца, в комбинация с 2 - годишен договор за мобилната тарифа Unlimited 50 5G. Така за почитателите на новите технологии има още по-достъпен начин да се сдобият с нов смартфон и да използват мрежата от пето поколение на телекома, която е най-голямата в страната с покритие в над 200 населени места и курорта*.

  166