Омбудсманът поиска минималният размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, в която настоява в проекта за актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. да бъде предвидено минималният размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност, съобщиха от институцията на омбудсмана.

Ковачева е препоръчала още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия. Като е отбелязала, че по данни на НОИ от януари т.г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност - 363 лева, както и че поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към юли 2021 г.
"Обръщам внимание, че немалко възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините назад, в някои случаи преди 10 и повече години. Основно искане на тези хора, което изцяло подкрепям е, за създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година, като условие, което да осигури на възрастните хора доходи за достоен живот", посочила Ковачева в препоръката до двамата министри.
Омбудсманът Диана Ковачева е настояла още вземането на решенията по тази обществено чувствителна тема, която засяга осъвременяване на доходите на над 2 милиона пенсионери, да става в обстановка на прозрачност и публичност.

Подобни статии

 • Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  „Да не забравяме, че има в коалиционното споразумение предвидена актуализация на бюджета от 1 юли. Една възможност, която може би също ще се обсъжда, е едно по-малко увеличение сега, от 1 март, и възможно второ увеличение – от 1 юли, за да може на стъпки минималната работна заплата да се приближава към числа, които са много по-близки до издръжката на живот.“ Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Преди да влезем в еврозоната правителството има амбиция МРЗ да нарасне значително от сегашните нива, поясни синдикалистът.

  153
 • Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното събрание и председателите на бюджетната и социалната комисии в парламента, в което посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Ковачева смята, че трябва да бъдат обсъдени конкретни законодателни промени при разглеждането на проекта за удължаване до 31 март на действието на разпоредби от закона за бюджета на общественото осигуряване.

  104
 • Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  За България бъдещето са възрастните хора от гледна точка на статистиката и обществото ни започна да приема тази ситуация като катастрофа, но увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа, заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" , която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик.

  130