Омбудсманът с препоръка за отмяна на матурите за IV и X клас

Снимка: БГНЕС Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до просветния министър Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година, съобщиха от офиса на обществения защитник.

Повод за препоръката на Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан", казва Ковачева. По думите й родителите смятат, че в момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“.

По думите на Ковачева в същото време, за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомагало за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразявало и на резултатите им в учебната дейност. Напомня, че заради извънредната ситуация и към момента учениците от V и ХII клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това вече е повече от два месеца без прекъсване. "Не малка част от първия учебен срок на настоящата учебна година учениците са в онлайн обучение и в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото“, пише още омбудсманът.

Тя припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

Подобни статии

 • Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Всички първокласници в следващите три учебни години, включително и тази, ще минат през обучение за работа в електронна среда. Целта е да имат базови технически умения за работа с електронните образователни платформи като Microsoft Teams и Zoom. По този начин те няма да имат проблем с провеждането на онлайн уроци при евентуално превключване към електронно обучение.

  109
 • 50% от студентите искат дистанционно обучение

  50% от студентите искат дистанционно обучение

  В началото на годината и възобновяването на онлайн лекциите около 95% от студентите искаха да се върнат обратно в аудиториите. Сега процентите са 50:50. Това обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той допълни, че колегите му са свикнали с онлайн обучението.

  111
 • Петима се борят за място в гимназия

  Петима се борят за място в гимназия

  Математическите без квоти за момичета и момчета, Немска и Испанска пак най-желани

  По петима ученици ще се борят за място в елитните гимназии тази година. Това прогнозираха пред „Телеграф“ директори, които вече подготвят приема след 7-и клас. И съобщиха, че кандидат-гимназистите са около 60 000, като близо 10 000 от тях влизат в битка за столичните училища.

  104