ООН: Нужни са драстични промени, за да опазим нашата планета от разруха

Нов доклад на ООН предупреждава за три взаимосвързани кризи, водещи до разруха на нашата планета - климатичните промени, загуба на биоразнообразие и замърсяване на околната среда, предаде Асошиейтед прес.

Според доклада човечеството прави от Земята място, в което все по-трудно се живее. Светът трябва да предприеме спешни мерки и да проведе дълбоки промени в обществото, в икономиката и във всекидневния живот, за да спре разрухата.

За разлика от други доклади на ООН, които се съсредоточаваха само върху една главна тема и избягваха да дават съвети на световните лидери какви действия да предприемат, при този, публикуван в четвъртък, съществува голяма разлика. В него са разгледани три взаимосвързани кризи на околната среда и се посочва какво точно трябва да се промени.

Тези насоки съветват какво трябва да предприемат правителствата в данъчната си система, как държавите да отчитат брутния си вътрешен продукт, как те да добиват енергия. Акцентира се върху това как хората се придвижват, как се занимават с риболов и фермерство, както и с какво се хранят.

"Без помощта на природата, ние няма да процъфтим, дори няма да оживеем, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Прекалено дълго време обявихме безсмислена и самоубийствена война на природата. В резултат на това възникнаха три взаимосвързани кризи".

Заглавието на 168-страничния доклад на ООН е показателен в това отношение "Да сключим мир с природата". "Нашите деца и техните деца ще наследят свят на екстремни метеорологични явления, на покачване на нивото на океаните, на драстична загуба на растения и животни, хранителна и водна нестабилност и нарастваща заплаха от бъдещи пандемии", пише главният автор на доклада сър Робът Уотсън. В миналото под негово ръководство се изготвяха докладите на ООН за климатичните промени и за загубата на биоразнообразие.

В доклада се публикува плетеница от стряскащи статистики. Земята е напътя да добави допълнително затопляне на климата от 1,9 градуса, далеч повече от целите, договорени в Парижкото споразумение.

Всяка година 9 милиона души умират заради замърсяването на околната среда.Около 1милион от съществуващите 8 милиона видове растения и животни са застрашени от изчезване.

Около 400 милиона тона тежки метали, токсични продукти и други промишлени отпадъци, са изхвърляни във водите на света всяка година. Над 3 милиарда души са засегнати от изтощаването на почвите, и само 15 процента от земната суша остава незасегната. Около 60 процента от рибните запаси са подложени на свръхулов. Съществуват над 400 водни зони, лишени от кислород, определени като "мъртви зони" а замърсяването с пластмаси се е увеличило десетократно от 1980 година.

Според доклада всички тези неблагоприятни фактори ще се стоварят върху нас самите. Проблемите на планетата са толкова взаимосвързани, че са необходими общи координирани усилия, за да бъдат решени. Сега не е време за еднопосочно мислене и замитане на проблемите.

Докладът настоява за прекратяване използването на изкопаеми горива и отпускането на 5 трилиона долара субсидии за тази цел. Препоръчва се правителствата да вземат предвид и природата, като я добавят към брутния си вътрешен продукт при оценката на икономиките си. Хората и държавите трябва да се настроят от промяна на природата към промяна на социалната и икономическата тъкан на обществото, за да оцелеят.

Подобни статии

 • Вредните емисии в атмосферата се върнаха на нивата от преди пандемията

  Вредните емисии в атмосферата се върнаха на нивата от преди пандемията

  Глобалните емисии на вредни газове са се върнали на нивата отпреди пандемията, което сериозно застрашава постигането на целите на Парижкото споразумение за ограничаване на промените в климата, обяви в свой доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от АФП.

  84
 • Китайски ясен руши стените на Царевец

  Китайски ясен руши стените на Царевец

  Китайски ясен руши част от крепостната стена на Царевец във Велико Търново.  Растението, наречено айлант, е сред десетте чужди вида, които са най-голяма заплаха за България. То вреди сериозно и на архитектурното и археологическото наследство, като расте по покриви и фасади на стари сгради и археологически останки, става ясно от  анализ, публикуван на сайта на екоминистерството.

  123
 • Кока-Кола пуска бутилки от изцяло рециклирана пластмаса в САЩ

  Кока-Кола пуска бутилки от изцяло рециклирана пластмаса в САЩ

  Американският гигант за газирани напитки Кока-Кола (Coca Cola) обяви намерението си да предложи в САЩ, които са най-големият й пазар, бутилки, направени изцяло от рециклирана пластмаса, предаде Франс прес.

  152