"Опакован аудиогид" е пърформънс между театъра, музея и творчеството на Кристо и Жан-Клод

Програмата "Гледане с разбиране" търси нови подходи към изкуството и достъпа до него. За старт на проекта послужи изложбата "Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" в Софийската градска художествена галерия. Следващият експеримент от програмата е "Опакован аудиогид" - хибриден формат между тур в музея и пърформанс, който цели да предложи нов тип изживяване на визуалните изкуства чрез средствата на театъра, разказва от "Гьоте институт".

Пърформансът се базира на едноименната пиеса "Опакован аудиогид" на Мигел Валентин и Мартина Новакова, създадена специално за програмата "Гледане с разбиране". В нея Новакова (България/Испания) и Валентин (Испания) предлагат художествено и лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод. Канят публиката да промени познатите градски пространства със силата мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на двамата артисти дори и от дистанцията на времето и пространството.
Следвайки гласа в слушалките и двамата протагонисти на живо (в ролите Василия Дребова и Нейтън Купър), участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата в и около галерията.
Представлението включва още и вербатим (документална) част, в която различни хора, сред които журналистът Даниел Ненчев, художниците Елена Панайотова и Отьорн А.С. от Германия, разказват за своите спомени и преживявания с творчеството на Кристо и Жан-Клод. Така, в пърформанса се преплитат визуално и акустично, факти и фантазии, спомени, разкази и размишления. Участниците в представлението са поканени да съпреживеят изкуството на двамата велики художници по един нов и неочакван начин.
Зад представлението застават и едни от утвърдените имена в българския театър - Василена Радева от театър "Паник бутон" - като режисьорка, и Емилиян Гацов-Елби, който се грижи за звуковия дизайн.
Единствени дати на пърформанса са 28, 29 и 30 октомври.

Подобни статии