Опасен чар

Новата формация Sugar Face на турне за мандатоносители и гласоподаватели. Може да не привлекат очарованите от ГЕРБ, но разочарованите са им в кърпа вързани

Снимка: БГНЕС Братя Аргирови на политическата сцена – канят публиката да запее с тях.

Веднага след като Кирил Петков обяви, че ще търсят 121 почтени депутати за следващия парламент, се появи майтап, че той автоматично си е затворил вратата. В политиката обаче победител е този, който се смее последен.

В следващите месеци вратата ще се върти като ветропоказател. През нея ще влизат и излизат различни политици, в това число и позабравени. А Кирил Петков неизменно ще се усмихва, защото това е част от прословутия му харвардски чар, по който дамите се прехласват. Само фактът, че е баща на три дъщери, щастливо женен за канадката Линда, която мнозина си спомнят от участието й в „Мастършеф“, възпира фенките му да пожелаят автографи върху сутиените си. Петков е поп звезда в политиката и стенещият възторг по него води до объркване в жанровете. Но и навъсеният му антипод Слави Трифонов пълнеше стадиони с ентусиазирана публика, а сега раздава акъл от дивана и се сърди на „суверена“.

Петков още е в страстния период, когато емоциите и чувствата на електората врят и кипят. При това дори не му се налага да пее, за да привлече вниманието на публиката. А какво ли ще стане, ако вземе, че го направи? Току-виж и там изяви някой талант, останал скрит досега за аудиторията, която е достатъчно впечатлена от вносното му образование и различния имидж.

 

Прякори

 

След някой и друг месец към него може да се обръщаме с „Г-н премиер“. Засега го наричат Киро Траволта, Киро Харварда, Киро Язовиро, Киро Канадеца, Sugar Face. От прякорите се вижда кой се отнася към него със симпатия и кой – със страх или пък завист. Безспорно е едно – това е едно от търсените нови лица в политиката. И обичан или пък мразен, той ще продължи да е на гребена на вълната още известно време. Пък после – кой откъде е. Този филм сме го гледали и друг път.

Кирил Петков не е сам в проекта „Продължаваме промяната“. Плътно до него е другото Sugar Face – на Асен Василев. Леко притеснен винаги, като ученик, когото са хванали да преписва, малко незаслужено засега, той остава в сянката на Петков. Някои казват, че последният неведнъж признавал, че именно Асен е мозъкът, а той – лицето. Дали от хитрост, дали от друго, но Василев не се бута толкова между шамарите. Не са прави онези, които определят Кирил Петков като проекция на Прокопиев. Изглежда Василев е топлата връзка там. И затова в негов интерес е да си седи в сянката.

 

Срещи

 

Носталгици си спомнят за времето, в което Василев и Прокопиев често са забелязвани да водят задушевни разговори в едно заведение на ул. „Иван Вазов“. Днес вече може и да се крият. Петков пък само печели от това, че веднъж вече се разграничи от Цонките в „Да, България“. За някои това е доказателство, че истерията отстъпва място на разума. Без това не може да има надграждане.

Общото между двамата бивши министри от служебния кабинет е, че всички партии на статуквото скочиха срещу тях. Това ги прави герои в очите на обществото. И макар да не могат да привлекат на своя страна очарованите от ГЕРБ, то разочарованите вече са им в кърпа вързани, ако се съди по социологическите изследвания.

Първо „Има такъв народ“, а след това и ГЕРБ ги припознаха като врагове, и това казва много. А когато към враждебно настроените партии се присъедини и ДПС, работата стана ясна –  привидно подценяван, това е проектът, способен да докара тези партии и лидерите им до лудост. И в следващите седмици и месеци тази тенденция ще се засилва, а от това Петков и Василев само печелят. Давайки вид, че протягат ръце за съюзници, те всъщност осъзнават, че такива не им трябват. Както казва журналистът Петър Волгин: „Те са последният писък на политическата мода. Съберат ли се с друга, вече съществуваща формация, моментално губят част от чара на новостта. Петков/Василев знаят прекрасно, че сами са много по-симпатични и ще използват този бонус докрай“.

Лъскави и загладени, с безупречна репутация, отлично образование и впечатляваща кариера, те печелят симпатии, защото не се карат на избирателите и не сеят раздори. Това видимо дразни обръгналите политици, които смятат, че конфронтацията е техният коз.

Качени на сцената, Кирил Петков и Асен Василев гонят друг имидж. Двамата са като братя Аргирови – пръскат позитивизъм и чар. Опасен чар, защото в политиката лудият възторг обикновено води до тотално разочарование. Още е рано да се правят такива прогнози. Но еуфорията би трябвало да отстъпи място на трезвия разум. Защото след концерта настъпва тишина. А на сцената излизат чистачите.

Подобни статии