ОПЕК все още вярва в бъдещето на петрола

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очаква световното търсене на черно злато да продължи да нараства до 2045 година, като по-голямата част от увеличението ще бъде през настоящото десетилетие, предаде Франс прес.

В годишния си доклад за перспективите на световното търсене на петрол, публикуван днес, ОПЕК залага на растеж със 17,6 милиона барела дневно между 2020 и 2045 година, достигайки 108,2 милиона барела дневно в края на периода. Това е малко под предвижданото от картела преди година.
Ако се вземат като база за сравнение 2019 година, преди кризата с Ковид-19, и сривът в търсенето, отчетен през 2020-а, растежът не изглежда толкова голям - около 8,2 милиона барела дневно до 2045 година.
Търсенето на енергия и петрол е нараснало значително през 2021 година след големия спад през 2020 година, като очакванията са, че в дългосрочен план този растеж ще продължи, подчертава генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо в предговора на доклада за перспективите до 2045 година.
Според ОПЕК двигател на търсенето ще са развиващите се страни, докато от 2023 година то ще се понижи в богатите страни, които са част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
В момент когато световните лидери се подготвят да се съберат за нова среща на върха за климата идния месец в шотландския град Глазгоу, картелът напомня, че суровият петрол ще продължи да е основен източник на енергия още десетилетия, особено за не толкова богатите страни, които се стремят към по-висок растеж и стандарт на живот, отбелязва Асошиейтед прес.
В същото време по-големия брой електрически автомобили на пътя и преходът към алтернативна и възобновяема енергия ще поставят основите на нова ера на спад в търсенето на петрол в богатите страни.
Световното търсене ще е значително през първите няколко години, след което постепенно ще се забави и в крайна сметка ще достигне почти плато след 2035 година.
След 100 милиона барела дневно през 2019 година и 90,6 милиона барела миналата година по време на кризата, търсенето ще достигне 103,6 милиона барела дневно през 2025 година, 106,6 милиона барела дневно през 2030 година и 107,9 милиона барела през 2035 година. Впоследствие растежът ще бъде почти нулев до 108,2 милиона барела дневно през 2045 година, прогнозира ОПЕК.
Тази траектория изглежда в противоречие с целите на Международната агенция за енергията (МАЕ), която се стреми към въглеродна неутралност до 2050 година и ограничаване на глобалното затопляне на планетата до близо 1,5 градуса по Целзий спрямо втората половина на 19-и век.
В шокиращ доклад, публикуван през пролетта, МАЕ начерта сценарий, в който ако светът иска да спре затоплянето, то употребата на електроенергия трябва да нарасне, а петролът никога да не се връща към пика си от 2019 година и да се понижи до 72 милиона барела дневно през 2030 година и едва 24 милиона барела дневно през 2050 година. Енергийната агенция призова освен това всеки нов проект за проучване на въглеводороди да бъде изоставен.
На свой ред Мохамед Баркиндо пък увери, че ще са необходими огромни инвестиции, за да се отговори на търсенето.
Без необходимите инвестиции са възможни нови епизоди на нестабилност и недостиг на енергия, което не е в интерес нито на производителите, нито на потребителите, заяви той, цитиран от АФП.

Подобни статии