Операта в Стара Загора щяла да е копие на Ла Скала

Първият проектант си харесал миланската за прототип

1. Публикация в старозагорския вестник „Септември“ през 1956 г. показва намерението на арх. Драганов да създаде в Стара Загора реплика на миланската Ла Скала.

Прототип на миланската Ла Скала е било планирано да се построи през 50-те години на миналия 20 век в Стара Загора.

Поръчката била дадена от някогашния кмет на града Йордан Капсамунов (1952-1962) на работещия към тогавашния „Главпроект – София“, старозагорец арх. Драганов. Част от чертежите са запазени в архива на оперната трупа, а малцина знаят, че рисунка от идейния проект е била поместена на 21 януари 1956-а в тогавашния вестник „Септември“.

В свое проучване проф. д-р Светла Димитрова (бивш директор на РИМ – Стара Загора, и настоящ шеф на ЕМО „Етъра“) проследява историята на строителството, което преминава през различни етапи и през различни проектантски колективи.

Сградата е откривана официално на два пъти: на 14 март 1971-ва и на 5 октомври 2010 г.

Първоначалното изграждане започва през 1964-та, като за целта са били планирани 1,2 млн. лв. и след множество перипетии, спирания и подновявания на финалната права сумата набъбва на 2,5 млн. лв.

По ред причини идеята на арх. Драганов да пренесе миланския дворец под липите не е реализиран. Избран е бил проект на колектив в състав: арх. Михаил Соколовски (1927-2010), арх. Борис Камиларов (1932-2004) и арх. Цанко Стефанов Хаджистойчев (1927) с конструктор инж. Любомир Събев.

Второто откриване се налага след опустошителен пожар навръх 5 октомври 1990-а, когато пламъците унищожават сцената и зрителната зала, нанесени са били сериозни повреди на конструкцията и покрива. Ремонтите се точат 19 години и струват 12,8 млн. лв., от които 1,5 млн. идват от държавата, а останалите са от приходите на общината, в това число и 5 млн. лв. банков кредит. По време на пожара е унищожена фасадната украса „Лира и звуци“, дело проф. Валентин Старчев, проф. Крум Дамянов и колегата им Галин Малакчиев, оценена някога на 12 000 лв.

Денонощие след пожара неизвестни крадци успяват да задигнат 6 гоблена, проектирани от проф. Марин Върбанов и съпругата му, китайката Сун Хуай Куей, изработени в ДВТК „Димитър Благоев“ - Казанлък. За работата си авторите получили 49 000 лв. хонорар, разказват документите от онова време.

Половинвековният юбилей от първото официално откриване на уникалната сграда ще бъде отбелязан на 18 март, когато на южната фасада ще бъде поставена възпоменателна плоча за един от основателите на оперната трупа: музиканта, преподавателя по пеене, хормайстор и композитор Златан Станчев (1878-1949).

 

Подобни статии