Орбан каза, че папата го е вдъхновил да продължи да отстоява традиционните семейни ценности

Унгарският премиер националист Виктор Орбан заяви днес, че срещата му с папа Франциск преди няколко дни го е насърчила да продължава да брани традиционното семейство, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двамата обаче са избегнали да говорят за различията си по въпроса за миграцията.

Орбан, който е на власт от 2010 г., се самоопределя като спасител на унгарската култура от мюсюлманската миграция в Европа и защитник на християнските ценности от либерализма на Запада. Това му спечели популярност в Унгария (въпреки че изборите догодина може да се окажат трудни за него), но и остри критики от страна на правозащитни организации и активисти на ЛГБТ общността, отбелязва още Ройтерс.
"Срещата ми даде голям стимул", каза Орбан за разговора си с папата при необичайно краткото му, продължило едва 7 часа посещение в Унгария. "Светият отец даде да се разбере, че борбата, която водим в защита на семейството, е най-важната битка за бъдещето на Европа", подчерта унгарският премиер пред общественото радио.
Миналата година Унгария промени дефиницията за семейство в конституцията, за да забрани на практика осиновяването на деца от еднополови двойки - поредна победа за консерваторите, която обаче бе осъдена от правозащитниците.
Днес Орбан заяви, че по време на 40-минутната им среща папата е казал, че традиционното семейство е въпрос, който не подлежи да дискусии или спорове.
"Той се изрази по-категорично, отколкото аз съм заявявал това някога: Семейството се състои от баща, майка и деца. Точка", заяви Орбан и допълни: "Нещо повече, той каза: Продължавай, бори се за това. Така и ще правим, ще се борим."
Според протокол от срещата им и двамата не са обсъдили въпроса за имиграцията.
Франциск често е осъждал възхода на националистическите и популистките движения и е критикувал държавите, които се опитват да се справят с мигрантската криза чрез едностранни или изолационистични действия.
Говорителят на Ватикана Матео Бруни определи срещата между Орбан и папата като сърдечна, а самият Франциск каза пред репортери, че двамата са говорили за раждаемостта и нейното стимулиране, както и за околната среда.

Подобни статии