Ориз за перфекционисти

Как да оползотворим един обикновен продукт по необикновен начин

Най-често първият продукт, който слагаме в пазарските колички, е пакетът с ориз. Това е базисен продукт в нашата потребителска кошница. Затова ще ви предложим няколко алтернативи на стандартния ориз със зеленчуци или гъби, ориз с пиле или сладък – с мляко.

Ако искате да приготвите перфектния ориз обаче, трябва да следвате няколко основни правила. Трябва да го измиете предварително, ако не искате да се слепва. Изплаквайте, докато водата се избистри, така премахвате нишестето от него. Накиснете го за половин-един час, преди да го сложите да се вари. Използвайте тенджера с дебело дъно. Разбъркайте го само веднъж в началото и не вдигайте капака. Белият ориз е готов за около 20 мин, кафявият - 40 мин, а дивият може да отнеме до 1 час. Без значение от сорта, след като го свалите от огъня, го оставете под капак за 10-15 мин, за да поеме всичката си вода.
Оризът е продукт с неутрален вкус, затова обича подправките. Сред фаворитите му са шафранът, кърито, черен пипер, кардамон, канела, карамфил и кимион.


Паеля

Паелята е испанската алтернатива с ориз и едно от най-известните ястия на Иберийския полуостров. Започнало като храна за простолюдието, сега е истински деликатес и задължително в менюто на гурме туриста. Среща се в десетки разновидности - с пиле, с морски дарове... но тук ви предлагаме комбинация.

Необходими продукти:

500 г ориз
2 бр. пилешки гърди
500 г сурови скариди
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 червена и 1 зелена чушка
2 домата
150 г грах
1 л пилешки бульон
1 ч.л. шафран
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете скаридите и нарежете на парчета пилешко месо. Загрейте малко зехтин в широк тиган и запържете до омекване на нарязания лук и чесън. След това прибавете пилешкото и разбъркайте. Оставете да се запържи добре. Прибавете почистените и нарязани чушки и гответе за още 5 минути. Загрейте междувременно пилешкия бульон, за да е горещ и да не се спира кулинарният процес. Прибавете нарязаните домати и варете още 5 минути. Сипете ориза и долейте 500 мл гореща вода.
След 5 минути долейте бульона и разбъркайте хубаво. Щом кипне, намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути. Разбърквайте и добавете след това скаридите, граха, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Продължете готвенето още 10-15 минути, докато течността се абсорбира.
Снемете от котлона и покрийте съда с паелята с капак или алуминиево фолио за 10 минути преди сервиране. Към така приготвената паеля могат да се добавят и сготвени миди с черупките.


Ризото Миланезе

Ето и как го правят италианците. Ризотото е основно ястия на масата им, а Миланезе е може би неговата емблема.

Необходими продукти:

300 г ориз Арборио
1 л зеленчуков бульон
50 г масло
1 с.л. зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. бяло вино
2 с.л. магданоз
50 г пармезан
сол

Начин на приготвяне:

Загрейте бульона в тенджера и го оставете да ври на слаб огън. Отделно загрейте маслото и зехтина в голяма тенджера. Добавете нарязания лук и счуканата скилидка чесън и запържете на умерен огън за 4-5 минути, като бъркате, докато омекнат. С дървена лъжица разбъркайте ориза, за да се размеси с лука. Добавете виното и варете, докато почти се изпари. Сипете черпак горещ бульон. Варете, като бъркате от време на време, докато оризът поеме бульона. Продължете да добавяте горещия бульон черпак по черпак, като бъркате от време на време за около 20 минути или докато ризотото стане меко и кремообразно. Добавете нарязания на ситно пресен магданоз и посолете на вкус. Сервирайте, поръсено с пармезан.


Kюфтенца с кисело зеле

Необходими продукти:

450 г пилешка кайма
120 г дългозърнест бял ориз
1 яйце
1 филийка бял хляб
2 с.л. прясно мляко
½ ч.л. сух майоран
сол
черен пипер
450 г кисело зеле
800 г консервирани домати
300 г тиквички

Начин на приготвяне:

Смесете каймата (ако искате може да работите и с различна от пилешка), суровия ориз, разбито яйце, средата на 1 филийка бял хляб, прясното мляко и подправките. С влажни ръце разделете сместа на 24 еднакви топчета. Сложете ги в плоска чиния, полхлупете и оставете в хладилника.
Задушете зелето и консервираните домати в голяма тенджера. Намалете котлона, добавете кюфтенцата и тиквичките, похлупете и задушавайте 15-20 минути.


Оризови бисквити

И ако ви дотегне да варите и печете ориз, пък ви се похапва и нещо сладко, бързо може да превърнете пакета ориз в брашно. Всеки домашен чопър или по-силен блендер може да го направи. С така направеното брашно може на воля да творите десерти.

Необходими продукти:

3 жълтъка
3 с.л кокосово масло
250 г оризово брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. екстракт от ванилия
100 г течен мед

Начин на приготвяне:

В купа сложете жълтъците и разбъркайте с разтопеното кокосово масло. Ако то е в твърдо състояние, просто го сложете в съд над паница с топла вода и ще се втечни много бързо. Добавете меда, бакпулвера, ванилията и разбъркайте. Добавяйте оризовото брашно поетапно и разбърквайте. Сместа трябва да е мека, но не лепкава, така че да можете да оформяте топчета между дланите си. Ако не можете да оформите топчета, добавете още малко брашно.
Наредете топчетата в тава с хартия и ги притиснете за да се сплескат под формата на бисквита.
Печете около 12-15 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса. Не бива да потъмняват. Проверете ги с пръст – ако не потъва, значи са готови.

Подобни статии