Орязахме харчовете с 500 лв. месечно заради COVID-19

Спряхме кръчмите, отказваме се от чифт нови обувки

Българинът е намалил харчовете си средно с 500 лева месечно от началото на пандемията от COVID-19.

64% от българите са намалили месечните си разходи по време на пандемията, въпреки че почти толкова – 63 на сто, са запазили работата си.

Доходите на 42% обаче са паднали. Това е показала анкета сред1000 независими участници, споделили работните си навици, сочи проучване на кредитираща компания Кеш Кредит.

Хората съобщават, че са ограничили предимно импулсивните харчове. 74% от тях са намалили посещенията си в ресторанти и заведения, 37 на сто спрели да ходят в козметични салони и на фитнес, а 56% са се отказали от пътувания. Всеки втори е намалил пазаруването на дрехи и обувки.

За да покрият належащите разходи, 25% от потребителите са ползвали свои предишни спестявания, а 21% са прибегнали до финансова помощ от приятели.

Близо 30% от анкетираните планират предварително бъдещите си разходи. 26% от тях ще направят покупки за новата учебна година, 16% са планирали да дадат пари за бъдещ ремонт на дома.

32% от разпитаните потребители продължават да разчитат на потребителски кредити, също толкова имат намерение да теглят заем през следващите 4 месеца. 57% от потребителите се доверяват на собствената си преценка за кредиторите. Едва 20% от тях остават лоялни към сегашната си компания и не смятат да я променят.

Подобни статии