Осем млн. лв. спират строежа на „Армията“

Снимка: БГНЕС Андрей Кузманов

Осем млн. лв. стопират началото на проекта за реконструкция на стадион „Българска армия“ и на тренировъчната база Панчарево.

Това обяви председателят на съвета на директорите на „Сердика спортни имоти“ Людмил Лазаров по време на отчета на служебния спортен министър Андрей Кузманов.

Ръководеното от него дружество бе създадено с решение на МС през 2019 г., но оттогава не развива почти никаква дейност.

„От ЦСКА трябва да преведат 8 милиона лева в новото дружество, което представлява около 25% от капитала му за изграждането на стадиона. В момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА. Те обаче се страхуват, че един представител на дружеството може да спре изпълнението на проекта. Затова искат да имат строителни документи и разрешение за строеж, за да бъдат по-спокойни“, допълни Лазаров.

За 4 години (от 2016 до 2019 г.) пък Българският спортен тотализатор е натрупал загуби за 27,468 млн. лв. и задължения от близо 40 млн. лв. към участниците в игрите, съобщи Кузманов. Проверяват се договорите на външните изпълнители и на рекламните кампании и необходимостта от тях.

„Няма въведени нови игри, няма целеви тиражи, не е разработено мобилно приложение за улеснение на участниците“, коментира още служебният министър.

Той обаче увери, че тотото ще продължи да работи и печалбите ще се изплащат, въпреки че в момента се разработва нова софтуерна програма. Причината е, че от 4 юни т.г. са прекратени договорите на проверявана по закона „Магнитски“ фирма, която го е обслужвала в последните 10 години.

Относно забавеното с година откриване на „Арена Бургас“ изпълнителният директор на „Академика 2011“ Елиана Шипковенска увери, че съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация тази есен, а строежът му не се е оскъпил. „Имаме да преведем още 3 млн. от общо 63,8 млн., за колкото е проектът“, заяви тя. По нейните думи отлагането се е наложило заради пандемията, спряла германската фирма да постави покрива на залата, довело пък до забавяне на ремонтните дейности вътре.

Кузманов обяви, че всички проверки продължават, но „ще бъдат предадени на компетентните органи за доразследване“. Той увери, че при доказани злоупотреби ще бъдат направени промени в ръководствата на въпросните организации, но допълни: „Ние не сме тук, за да уволняваме“.

Подобни статии