Още 41 заразени у нас с COVID-19, с 6 повече от вчера

Нови 41 случая на коронавирусната зараза са регистрирани към днешна дата. Това е с 6 случая повече от предния ден. Общо заболелите у нас наброяват 2668 души. Излекуваните са 1528 души, като 138 от тях са регистрирани през последното денонощие, а 160 са починалите общо.

Последният смъртен случай, регистриран към 5 юни, е на 60-годишен мъж от Пазарджик, хоспитализиран в пловдивската УМБАЛ “Свети Георги”. Няма информация пациентът да е имал придружаващи заболявания.

Разпределението на новите 41 случаи по области е: Благоевград – 1; Бургас – 1; Враца – 2; Габрово – 1; Кърджали – 2; Пазарджик – 2; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 6; София област – 7; София – 13; Шумен – 1; Ямбол – 1.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 147 пациенти с доказан COVID-19, като 12 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 288 лица. За последното денонощие са регистрирани 2 нови случая – на медицински сестри от Самоков.

Според справката към 8.00 часа днес, направените проби през последното денонощие са 1196.

Активните случаи са 980.

Общият брой на гражданите под карантина са 193 046.

"Риск за нови огнища на коронавирус винаги има. Но при мерките, които взехме, се надявам, че ще ограничим заразата в Сърница". Това заяви междувременно пред Нова телевизия главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той изтъкна, че има подкрепата на Главно мюфтийство и на хотелиерите в района, където са отменени дори резервации.

"Надявам се в кратък слок да стопираме нещата. Всяко едно движение нагоре е нещо, което трябва да изостри вниманието ни, че вирусът продължава да циркулира в обществото. Това показва, че мерките, които се изпълняват, са актуални. Има три огнища последните дни, така че следващите 2 дни ще хващаме повече контактни, след което ще спадне бройката", каза Кунчев. Той изтъкна, че новозаразените днес са от трите места, където са взети голям брой проби.

"Не мисля, че се налага тотална карантина там и КПП-та. В Сърница нещата са семейни, имаме точната информация къде са контактите лица, можем да вземем мерки. Една такава мярка ще доведе до доста проблеми в ежедневието", обясни държавният главен здравен инспектор.

Подобни статии