Освободените убийци на Борилски станаха бащи в затвора

Студентът Мартин Борилски е убит от своите сънародници в Париж.

20 години след жестокото убийство на студента Мартин Борилски в Париж и двамата му убийци вече са на свобода, а докато бяха в затвора, успяха да направят деца на половинките си и станаха бащи.

Стоян Стоичков, който бе осъден на 17 години затвор, в началото на миналата година бе освободен предсрочно, а Георги Желязков, който има 19-годишна присъда, успя да излезе от втория опит миналия вторник.

И в двата случая заключенията на затворническата администрация, които са послужили за вземане на съдебните решения от Варненския апелативен съд за предсрочно условното освобождаване на убийците, са, че те са преоформили ценностната си система във времето, прекарано зад решетките. Магистратите пускат Желязков 5 години, 1 месец и 9 дни преди края на 19-годишната му присъда, постановена през 2010 г. 5 години по-рано от затвора излезе през 2019 г. и Стоичков.

Брутално

Двамата бяха вкарани в затвора през 2010 г. след дълго разследване в Париж.
На 21 юли 2000 г. френската полиция открива българския студент Мартин Борилски мъртъв в квартирата му на парижката ул. "Льо Курб". При огледа е установено, че той е брутално убит, ръцете му са били завързани с пуловер под мишниците, а по тялото е имало 93 прободни рани и следи от чужда слюнка. Носът и челюстта на Борилски са били счупени, а джобовете на панталона му - извадени като след претърсване. През 2000 г. Борилски е бил на 24 години, току-що завършил магистърски клас по търговско право във Франция. Към момента на убийството той е стажант в една от най-големите адвокатски кантори в Париж и асистент в Сорбоната. Единственото му прегрешение е, че дължи пари на двама свои сънародниците – Стоичков и Желязков.

Доказателства

Разследването се води във Франция и България и продължава 10 години заедно със съдебния процес, който приключи през 2010 г. с осъдителни присъди. Апелативният съд прие, а Върховният се съгласи с него, че Желязков и Стоичков търсят Борилски, от когото се надяват да получат парите, които им дължи, но не успяват и го убиват. Разследването разкрива факти, които впоследствие служат за доказателства пред съда. Следователите са категорични, че вечерта на 18 юли 2000 г. Желязков и Стоичков отишли в дома на Борилски в Париж и му нанесли множество удари с тъп и с остър предмет - гира и нож за хартия. Безжизненото тяло на Мартин е открито на 20 юли. По входната врата нямало следи от взлом. Трупът е коленичил до леглото, легнал на гърдите си. Ръцете му са вързани с ръкавите на пуловер. По целия мокет и по част от мебелите в стаята има петна от кръв. Леглото също е пропито. Загубата на кръв е довела до смъртта. Желязков и Стоичков са обвинени за убийството на Борилски на 2 декември 2002 г. Те се възползват от правото си да мълчат цели 5 години. Обяснения дават едва пред Окръжния съд в Шумен. Стоичков - на 14 май 2007 г., а Желязков - на 9 юли 2007 г. Тяхната защитна версия е, че непознати са нападнали и убили Мартин, а те се опитали да го защитят. В съдебната зала Желязков и Стоичков обясняват, че са били в жилището на Борилски, когато той е бил нападнат с нож от двама непознати мъже. Те обаче не се намесват и си тръгват, тъй като техният сънародник иска сам да се разбере с нападателите си. Това дава основание за две оправдателни присъди в България. (виж карето).

Оценки

Стоичков, който излезе в началото на миналата година, според съдебното решение се е поправил в затвора. Освен това роденият през 1980 г. Стоичков има син, който се е родил, докато е в затвора, и трябва да има правото да се грижи за него и да го възпитава. Оценките за Желязков от затворническата администрация също са много положителни. Той също е станал баща, докато е бил зад решетките по време на свижданията с любимата. Сега синът му е на 7 години и трябва да поеме отговорности за грижите и възпитанието му. Докато е бил в затвора, Желязков е загубил много свои близки, сред които и брат си. Според изводите на съда 41-годишният вече Желязков не само се поправил, но и „... Проведената корекционна работа е дала резултат. Довела е до преоформяне на ценностната система на лишения от свобода в съзвучие с правилата на морала, добрите нрави и закона“. С което съдът приема, че целите на наказанието вече са изпълнени и са налице всички предпоставки за ресоциализацията на осъдения.


Глоба и телефон издават извършителите

Убийците на Мартин Борилски са разкрити от френските следователи благодарение на една глоба във влак и активиране на телефон на територията на България. Първоначално при разследването ДНК експертизите откриват следи от жертвата и от още трима мъже - Желязков, Стоичков и хазяина на Мартин - Себастиан Проази, който понякога нощувал в апартамента в отсъствието на студента. ДНК на Желязков е открита под ноктите на жертвата. Борилски има два мобилни телефона - "Ериксон" и "Сименс", които не са открити в жилището му. Фабричният и-мейл номер на първия апарат е засечен на територията на България на 3 август 2000 г. На 6 август е бил използван със SIM карта, принадлежаща на Желязков. Телефонът на Борилски е бил използван в Париж между 17 и 18 юли и в Монпелие на 19 юли между 10.39 и 17.56 ч. В нощта на 18 срещу 19 юли Желязков е глобен във влака Париж - Монпелие (заминаващ от Лионска гара в 22.36 ч.), защото пътувал без билет. Желязков се е върнал в България на 28 юли с билет, купен същия ден. Повече във Франция не е засичан. Прекъсва и следването си. Георги Желязков и Стоян Стоичков, които тогава са съответно на 21 и 20 години, се познават с Борилски, с когото заедно са учили във варненска гимназия. По онова време и тримата са студенти във Франция. Стоичков също прекратява следването си и се връща у нас след убийството.

Два пъти ги оправдават у нас след отказ за процес във Франция

Френски следователи на два пъти посещават морската столица Варна, за да разпитват Желязков и Стоичков. Френската прокуратура им повдига обвинения и иска ареста им, за да бъдат съдени в Париж. Двамата обаче не са задържани в България, а са оставени на свобода срещу парична гаранция. Така и не се стига до процес в Париж. Софийската градска прокуратура изготвя обвинителен акт срещу младежите. Тъй като те са жители на Варна, делото трябва да бъде гледано в морската столица. Местните прокурори и съдии обаче си правят отвод заради бащата на Георги, който е бивш заместник-директор на следствената служба в града. Делото е изпратено в Шумен, където през 2008 г. Окръжният съд ги оправдава. Присъдите са потвърдени и от Апелативния съд във Велико Търново. Съдебното решение предизвиква остри реакции във Франция. Със случая се ангажира посланикът в България, а френски адвокати настояват за намеса и на президента Никола Саркози. Върховният касационен съд отменя оправдателните присъди и връща делото за ново разглеждане. Новият съдебен състав на Апелативния съд във Велико Търново този път намира достатъчно доказателства, че подсъдимите са виновни. Присъдата след това е потвърдена и от ВКС през 2010 г.

 

Подобни статии