От 1 декември в три столични района: Синята зона захапва зелената

Синята зона в София се разширява и ще работи до 20,00 часа в делничен ден. Това съобщиха Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт в местния парламент, и нейният зам.-шеф – Зафир Зарков. Очаква се предложенията да бъдат одобрени от Столичен общински съвет следващия четвъртък и да влязат в сила от 1 декември. Сега работното време на синята зона е от 8,30 до 19,30 часа. Двойно повече стават паркоместата в нея.

Част от районите "Възраждане", "Оборище" и "Средец", които сега са в зелена зона, ще преминат в синята. Така паркирането там ще се таксува по 2 лева на час вместо левче, както досега. Новите граници на синята зона ще са бул. "Скобелев" - ул. "Опълченска" – бул. "Сливница" – бул. "Данаил Николаев" – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и до бул. "Пенчо Славейков". Общо местата в нея се увеличават от 5000 на близо 13 000. Предвижда се също премахване на безплатния режим на служебния абонамент. От декември няма да важат трите безплатни паркоместа, които се полагат на общински и държавни институции.

Също така служебният абонамент ще бъде ограничен до 5 места на един административен адрес. Това ще доведе до 430 места за ползване на платените зони за паркиране, обясниха общинарите. Ще има нов вариант за платен служебен абонамент пред хотелите и заведенията, който ще е с различно работно време. То ще е удължено до 23 ч. вечер вместо до 19,30 ч. Засега не се предвижда

увеличаване на цената на абонаментните карти и билета или допълнително разреждане на колите в градския транспорт, увериха Зарков и Контрера.

Да се забрани движението на каруци в София от юни 2022 г. Това предложение ще бъде внесено в Столичния общински съвет, съобщи шефът на транспортната комисия Карлос Контрера. Заложено е контролът да се осъществява от три институции - Столичен инспекторат, общинска полиция и дирекция "Аварийна помощ и превенция". При хващане на каруца в София ще се задържат и превозното средство, и конят, който може да бъде върнат на собственика при заплащане на разходите за издръжката на животното. За временно задържаните коне ще се грижи "Екоравновесие".

 

 

Подобни статии