От 1 ноември Тайланд започва постепенно да отваря границите си за ваксинирани чуждестранни туристи

От 1 ноември Тайланд ще започне постепенно да отваря границите си за ваксинирани чуждестранни посетители, съобщи министър-председателят Прают Чан-оча, цитиран от Франс прес.

АФП отбелязва, че с тази стъпка кралството се опитва да спаси тежко пострадалата си от ковид пандемията туристическа индустрия.

Първоначално Тайланд ще допуска туристи от 10 държави, "смятани

за нискорискови", като САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Сингапур, каза премиерът в телевизионно изявление. През следващите месеци списъкът на страните може да се бъде допълван.

При пристигането си посетителите ще трябва да представят отрицателен тест за ковид и да направят нов на място.

"След това те ще могат да пътуват свободно из страната като тайландците", каза Прают Чан-оча.

Досега съгласно специална програма беше възможно единствено ваксинирани туристи да посещават курорта Пукет. Те обаче бяха длъжни да останат една седмица в хотел на острова, преди да имат право да посещават други части на страната.

Преди пандемията приходите от туризъм представляваха една пета от брутния вътрешен продукт на Тайланд. Стриктните ограничения, наложни на пътниците заради коронавируса, обаче доведоха до остър спад в броя на туристите. През 2020 г. той се срина с 83 процента до 6,7 милиона души след рекордните 39,9 милиона през 2019 г. Заради ковид страната изгуби приходи от туризъм за около 50 милиарда долара и отчете миналата година като най-слабата за икономиката си за последните над 20 години.

През 2020 г. Тайланд беше относително пощаден от коронавируса, но от април тази година броят на заразените започна да расте и надхвърли 1,7 милиона души от началото на пандемията. Регистрираните смъртни случаи са близо 18 000.

Понастоящем обаче над 30 процента от жителите на страната вече са ваксинирани с две дози, а и обстановката в последните седмици се подобрява.

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  157
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  146
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  104