От днес в „Александровска“ на желаещите се поставя допълнителна доза ваксина

От днес във ваксинационния център на УМБАЛ „Александровска“ желаещите могат да си поставят допълнителна или бустерна доза ваксина срещу Covid-19. Центърът работи от 8.00 до 17.00 ч. всеки делничен ден и е достъпен с автомобил. С бустерна доза се имунизират само хора, отговарящи на условията, определени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

В „Александровска“ вече е обособена и COVID зона. В нея пациенти с леко и средно-тежко протичане на вируса имат възможност да се прегледат и изследват безплатно. Кабинетът е локализиран на партера на Клиниката по кожни и венерически болести на болницата, с работно време всеки делничен ден от 8.00 до 16.30 часа, телефон за връзка 02 / 9230448.
В COVID зоната се прави преглед за съмнение за коронавирусна инфекция само на здравноосигурени лица. Извършва се и лечение на пациенти с потвърден COVID-19, с лека или лека към средна степен на тежест на заболяването. То включва два прегледа от лекар-специалист в рамките на 10 календарни дни от датата на доказване на заболяването.
По преценка на лекаря прегледите предвиждат:
• лабораторни изследвания - в т.ч. пълна кръвна картина, CRP, ALAT, креатинин, фибриноген;
• рентгенография на гръден кош и бял дроб;
• ЕКГ и измерване на кислородна сатурация;
• микробиологично изследване на гърлен секрет, носен секрет, храчка.

При необходимост лекуващият лекар може да назначи безплатни лекарствени продукти за домашно лечение от позитивния лекарствен списък. Екипът на COVID зоната обслужва пациенти, изпратени от общопрактикуващите лекари, а също и самонасочили се лица.

Подобни статии

 • Най-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

  Най-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

  Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в света надхвърли 360 милиона, а броят на починалите - 5,62 милиона, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Според данни, публикувани от нея снощи, досега са регистрирани 360 578 392 заразени и 5 620 865 починали. През последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 3 395 352, а на починалите - с 10 176, уточни в седмичната си справка БТА.

  55
 • Откриха нов подтип на Омикрон

  Откриха нов подтип на Омикрон

  За нов подтип на варианта Омикрон съобщиха учените. Той вече носи името BA.2 и се разпространява в десетки страни по света, сред които Дания, Обединеното кралство, Индия и Швеция. За първите 10 дни на януари е бил открит у над 400 заразени във Великобритания.

  65