От "Грийнпийс - България" предложиха на министър Андрей Живков да имаме Министерство на възобновяемата енергия

Андрей Живков

Министърът на енергетиката Андрей Живков се срещна с представители на "Грийнпийс - България, които му предложиха да се смени името на ведомството на Министерство на възобновяемата енергия.
Балин Балинов, координатор на кампанията "енергийни решения" на "Грийнпийс - България подари на министерството действащ слънчев панел за производство на ток.

Министър Живков прие панела и каза, че ще го постави на видно място, както и че ще предаде идеята на неправителствената организация на следващия, вече редовен министър, на енергетиката, съобщиха за БТА от Грийнпийс - България.
По-рано днес, по случай началото на лятото, Грийнпийс - България организира малък пърформънс пред сградата на министерството на ул."Триадица" в София и символично откриха Министерство на възобновяемата енергия. Доброволци на организацията забавляваха преминаващите хора и ги черпеха с кафе, направено на машина, работеща с електричество, произведено от слънчев панел.
Много дълго време Министерството на енергетиката е подкрепяло проекти свързани с изкопаеми горива като нефт и газ, както и с ядрено гориво. Бъдещето на енергийната система обаче е различно - то е децентрализирана система, в която хората ще могат да произвеждат енергията, от която имат нужда. Министерството може да инсталира на покрива на сградата си и собствена централа за възобновяема енергия, защото се вижда колко много климатици има, които сега работят с ток, произведен най-вече от изкопаеми горива, каза Балин Балинов.

Подобни статии