От "Изправи се БГ! Ние идваме" ще настояват за отлагане на поскъпването на водата

По-високите сметки ще потопят българските домакинства, обяви Мая Манолова

От парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме" искат изслушване на КЕВР още тази седмица в парламента и нов механизъм за определяне на цената на водата. Такава заявка направи шефката на парламентарната група Мая Манолова в кулоарите на НС. За целта днес депутатите внасят искане за изслушването на ръководството на КЕВР, както и промени в закона за ВиК услугите.

Предложените от ВиК-дружествата нови цени на водата за регулаторния период 2022 – 2026 г. предизвикаха напрежение в обществото. През 2026 г. цената на водата в Сливен ще е със 127% по-висока в сравнение с цената през 2021 г., показват разчетите.

Манолова поясни, че от началото на 2022 г. водата ще скочи средно с 30 на сто, а това според нея "ще потопи българските домакинствата след скока на парното, топлата вода и газта".

Манолова напомни, че на 31 декември 2021 г. изтича 5 -годишния период след старта на водната реформа. Така ВиК асоциациите са имали срок до 1 юли да внесат в КЕВР бизнес планове за следващите 5 години, в това число и за автоматично вдигане на цената. Именно в тях става ясно, че увеличението, което се иска за 5 г за Сливен е 127 %, а в Шумен, където течала кална вода, цената през 2022 г. щяла да скочи от 3,4 лева на 4,6 лева. В края на този 5 - годишен период пък шуменци трябва да плащат вода за по 6,5 лева,което по думите на Манолова е скок с 90%.

Именно затова със законовите си промени те искат с 1 година да бъде отложено приемането на тези бизнес планове и респективно повишаването на цената на водата. Срокът на самите планове да не бъде 5 години, а три.

Отделно от това от "ИЗправи се.БГ! Ние идваме!" настояват и за по-справедлив механизъм за цената водата, като тази за 2022 г. да бъде определена на базата на цената за 2021 г., но и да се отчете и изпълнението на различните показатели на ВиК дружествата.По думите на Манолова от 778 показателя били изпълнени половината.

Подобни статии