От кухнята на преговорите: Може да се подпише коалиционно споразумение още преди свикването на парламента утре

От кухнята на преговорите: Може да се подпише коалиционно споразумение още преди свикването на парламента утре

Снимка: NOVA News

Провеждат се лидерски срещи в момента Срещите са между четирите преговарящи формации - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Очаква се подписването на коалиционно споразумение преди началото на 47-то Народно събрание, чието първо заседание е утре. Това сподели пред сградата на парламента Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", предаде БТА.

Относно оповестената в медиите информация за структурни промени в Министерски съвет и ротация на председателя на парламента, Гюров коментира, че това е информация, която на този етап не могат да коментират.
"Досегашните преговори, които проведохме, не включват дискутиране на личности, така че това е нещо, което в момента се дискутира", каза той относно разговорите в лидерски формат и бъдещия премиер. "В момента всичко е на масата. Ние нямаме допълнителна информация как ще протекат преговорите. Надяваме се лидерите да се споразумеят и да има действаща формула за сформиране на правителство в най-скоро време", допълни депутатът.
Относно евентуална ротация на председателя на парламента, Гюров посочи, че това е идея, която работи на други места. "Тук по-важно е, кои са хората, които биха участвали в тази ротация. На този етап това е все още идея, която се обсъжда", каза той.
"Нашата цел в момента е в рамките на тези преговори да постигнем споразумение, така че да можем да гледаме напред. Така че всички решения ще бъдат насочени в тази посока", заяви избраният за депутат и допълни, че правят всичко възможно да приключат разговорите преди да се конституира парламентът. "Целта е да подпишем споразумение преди да започне работата на парламента. В момента текат интензивни преговори", разясни Гюров.
Относно призива на служебното правителство за приемане на бюджета за следващата календарна година, Гюров коментира, че така както е внесен в момента, е проблем да бъде приет. "Очакваме структурни промени в Министерски съвет, така че няма как да се приеме такъв бюджет", коментира депутатът.
"Проведохме много конкретни преговори относно бюджетната политика, там имаме споразумение, което съдържа 43 точки и бюджетни принципи. То предвижда приемане на бюджета за 2022 г. до края на януари месец", припомни Гюров.
Той бе категоричен, че не потвърждава никакви информации, които са излезли в медиите относно структурни промени в бъдещия кабинет. "Текат преговорите - ще знаем повече в края на деня", допълни той. Относно бъдещата парламентарната група на "Продължаваме Промяната", Гюров посочи, че тепърва предстои да бъде изградена тя.
Даниел Лорер, който представи програмата на ПП по темата "Международни отношения" каза, че утре ще бъде един хубав ден за българската демокрация. "Не участвам активно в преговорите, така че не бих искал да коментирам. Съвсем скоро ще стане ясно", настоя той.
Александър Дунчев, водач на листата на "Да, България!" в Смолян и представител на "Демократична България" в бъдещия парламент, коментира пред журналисти, че са "извън преговорите".
"Толкова са големи и разнопосочни интересите, че те се договарят на политическо ниво, ние на програмно ниво постигнахме консенсус с колегите от всички партии", допълни Дунчев.

Подобни статии