От МОН се отказаха от идеята училищата да си купуват тестовете, но искат да бъркат в носовете на големите ученици

Министерството на здравеопазването и МОН се отказаха от идеята училищата сами да плащат за изследванията на големите ученици. Новото хрумване, което споделят двете ведомства обаче е още по-абсурдно. Вместо щадящите тестове с плюене предлагат да се бърка в носовете на учениците. Така според просветния министър Николай Денков щяло да има възможност за по-бързи доставки. Директори на училища са притеснени, че учениците от горните класове са се задържали вкъщи твърде дълго и настояват за присъствено обучение - дори и на ротационен принцип, поясняват експерти. Припомняме, че първоначално се твърдеше, че учениците, на които им предстоят матури ще бъдат до последно присъствено в час, но това не се случи и те първи изхвръкнаха от класните стаи.

 „За мен 5,6 и 7 клас трябва да се върнат. 12-ти клас също, защото при тях учебната година е много кратка - на практика, април месец приключваме с обучението и изпитванията и те се готвят за държавни зрелостни изпити вече.”, коментира пред Нова телевизия директорът на 23-то СУ „Фредерик Жолио- Кюри” Нина Чанева.

Без достатъчно налични тестове големите ученици няма как да са в училищата, заяви министър Денков. Засега от поръчаните 3 милиона теста са пристигнали по-малко от милион.  По думите на министъра има сериозен проблем с доставките. За да се ускори връщането, образователният и здравният министър обсъждат тестовете за големите ученици да са различни от тези на малките. „Самите ученици си взимат проба от носа, в самото началото, без да се бърка навътре в ноздрата. Това е тест, който може да се прави самостоятелно, отново в класните стаи”, поясни Денков.

Съпротивата срещу всеки вид инвазивен тест е голяма, както при родителите, така и при учителите, казват директори. „Ние имаме подобни тестове за учители - не в носа, в устната кухина се бъркат, и отказват такива тестове. Убедена съм, че ще има родители, които ще ги откажат”, опонира Чанева.  

Родители искат първо да видят какъв точно ще е тестът, преди да подпишат декларацията за съгласие. Тестването ще остане единствен вариант за присъствено обучение, категоричен е проф. Денков, поне докато повечето области у нас са в червената зона. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 хиляди.

От МОН отчетоха ръст на имунизираните учители. С ваксина вече са близо 50% от преподавателите.

Подобни статии