От ВМА ни питат как сме със съня, сънуваме ли кошмари за COVID-19

Снимка: БНР доц. Данчо Дилков от ВМА

Военномедицинската академия (ВМА) пусна онлайн анкета с цел изследване нагласите на обществото във връзка с избухването на пандемията COVID-19.

Въпросникът е разработен от началника на Клиника по психиатрия и военна психология на ВМА полк. доц. Данчо Дилков и негови колеги. Анонимната анкета включва 20 въпроса с пет възможни отговора от „изобщо не се отнася до мен“ до „отнася се за мен в много голяма степен“.

Един от въпросите на специалистите е дали сме имали поне веднъж кошмар или лош сън, включващ заразата. Сред останалите питания са запасяваме ли се с провизии, пием ли повече алкохол, избягваме ли обществени места или среща с хора от чужбина.

Освен това експертите искат да установят нивото на тревожност, нервност и страх, породени от пандемията. Други въпроси са свързани с това дали следим повече новини, както и дали се молим повече и използваме ли духовни практики като астрология или нумерология.

 

Подобни статии

 • Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ученици над 12-годишна възраст вече могат да се ваксинират и с двете разрешени за употреба иРНК ваксини. Проверка на „Телеграф“ показа, че повечето големи болници извършват имунизация на деца. Досега това се случваше единствено с препарата на „Пфайзер“, но вече ще бъде достъпен и този на „Модерна“, след като Европейската агенция по лекарствата позволи промяна в кратката характеристика на продукта.

  71
 • 57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалите 24 часа. 25 от тях са установени с PCR, а 32 - с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 8 650 теста, 2 014 от които - PCR, а 6 636 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  105
 • Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Докато доскоро страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че ваксините срещу КОВИД-19, които достигат до тях, са твърде малко и ще дойдат твърде късно, то в повечето от държавите в региона днешният проблем е как да убедят максимално висок процент от населението си да се ваксинира.

  99