Отбелязваме 65 години от премиерата на първия български цветен филм

На днешната дата, точно преди 65 години, се е състояла премиерата на първия български цветен филм "Точка първа". Това съобщиха от Националния политехнически музей.

Това е продукцията, с която Валери Петров дебютира като киносценарист. Режисьор е Боян Дановски, зад камерата е Васил Холиолчев, а музиката е композирана от известния композитор Петър Ступел. Сред актьорския състав са Ружа Делчева, Лео Конфорти, Константин Кисимов, Иван Братанов, Рангел Вълчанов, Любомир Шарланджиев, Таня Масалитинова, Асен Кисимов, Стоянка Мутафова, Димо Коларов, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Емилия Радева, Кунка Баева, Никола Дадов и др.
Филмът е с продължителност 77 минути, а сюжетът се завърта около приключенията на малката Веска. Според отзивите от тогавашния печат, лентата се е радвала на голям зрителски интерес, отбелязват от музея.
От тамдопълват, че в тяхната експозиция са изложени различни модели кинопрожекционна техника, благодарение на която посетителите биха могли да се докоснат до усещането за киното от онези времена.

Подобни статии