Отбелязваме деня на св. Амфилохий, еп. Иконийски. Св. Григорий Акрагантийски. Св. благоверен княз Александър Невски

Българската православна църква отбелязва на 23 ноември деня на св. Амфилохий, еп. Иконийски. Св. Григорий Акрагантийски. Св. благоверен княз Александър Невски.

Амфилохий е роден в Кесария, Кападокия (дн. в Турция). Той бил съвременник и приятел на Василий Велики и Григорий Богослов. Взима участие във II Вселенски събор (381) и съдейства за изкореняването на ересите не само в своята епархия, но и в цялата църква. Умира през 395 г., като оставя след себе си полезни за църквата съчинения.

Григорий е епископ в Акрагант (Сицилия). Той се изявил като добър пастир и учител, баща за сираци и вдовици, благодетел на бедни и сираци. Присъствал на VI Вселенски събор (680) и умрял през 710 г. От неговата книжовна дейност до нас са достигнали изяснителни бележки на книгата "Еклисиаст", книга от Стария завет.

Княз Александър Невски е роден през 1220 г. в княжеско семейство в Переславъл Залески във Владимирско-Суздалското княжество (дн. в Русия). През 1236 г. Александър Ярославич е избран за княз на Новгород. Той провежда политика на сближаване със Златната орда и фаворизиране на Източноправославната църква в противовес на европейското влияние. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправя на поход срещу Новгород. На 15 юли 1240 г. ръководената от Александър Ярославич армия нанася пораженеие на шведите в битката при р. Нева, откъдето получава прозвището Невски. След смъртта му на 23 ноември 1263 г. тленните му останки са положени в храм "Успение на Света Богородица" близо до град Владимир, Русия. През 1724 г. по заповед на руския император Петър Първи мощите му са пренесени и положени в построената в негова чест Александро-Невска лавра в Санкт Петербург, Русия, където се съхраняват и до днес.

Подобни статии

 • Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  На 6 декември Светата Църква чества паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той се родил в гр. Патра, Мала Азия, в областта Ликия. Родителите му - Теофан и Нона, били благочестиви и знатни хора. Преданието разказва, че те дълго нямали рожба, но с молитва, сълзи и милостини, изпросили от Бога момче, което кръстили Николай (от гръцки “победител на народи”).

  2182
 • Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа.

  100