Отдаваме почит на свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ

Българската православна църква отбелязва деня на св. Климент, архиеп. Охридски. Св. Климент, папа Римски. Св. Петър, еп. Александрийски (Отдание на Въведение Богородично).

На този ден Българската православна църква отдава почит на свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Предполага се, че той е роден в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент. В Рим той бил ръкоположен в свещенически сан. След смъртта на Методий (825) Климент заедно с другите ученици на Кирил и Методий бягат от гоненията и пристигат в България, където намират спасение и подкрепа. Изгонени от немското духовенство в Моравия, те намират закрила от българския владетел цар Борис I. Първоначално Климент създава книжовен център в Охрид, а по-късно, след като на събора в Преслав през 893 г. е избран за "пръв епископ на българския език", се премества в българската столица и в продължение на 30 години превежда от гръцки на български, бил е и учител. Опростява създадената от братята Кирил и Методий азбука, от глаголицата създава кирилицата - азбуката, на която пишем и днес. Автор е на редица трудове. Учениците му само в Северозападна България били повече от 3500. След смъртта на светите равноапостоли Кирил и Методий учениците им бягат от гоненията и пристигат в България, където намират спасение и подкрепа. Свети Климент Охридски умира на 27 юли 916 г. - последен от Светите Седмочисленици. Това са светците създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата - Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Датата на неговата кончина е отредена за всеобщото им честване. Паметта му се почита на 25 ноември, именния му ден.

Свети Климент, папа Римски, е трети син в семейство на знатен римски род. След като семейството му изчезва в корабокрушение Климент се обръща към христовата вяра и решава да посети мястото на земната проповед и страдания на Спасителя, за да може да чуе там светите апостоли. В Кесария Климент приел кръщение от апостол Петър и се присъединил към неговите ученици. След връщането му в Рим е поставен за епископ на града. Преследван заради вярата си, е осъден на смърт и заточен в Херсон, къде е убит и хвърлен в Черно море. Когато през IХ в. братята Кирил и Методий дошли в Херсон, те открили мощите на св. Климент и отнесли част от тях в Рим, където били положени в древната църква "Св. Климент", построена върху основите на дома на свети Климент. Другата част от неговите мощи останала в Херсон и по-късно била пренесена в Киев от св. княз Владимир.

Свети Петър, епископ Александрийски, защитник на православието, умира мъченически, посечен с меч в защита на христовата вяра.

Подобни статии

 • Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  На 6 декември Светата Църква чества паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той се родил в гр. Патра, Мала Азия, в областта Ликия. Родителите му - Теофан и Нона, били благочестиви и знатни хора. Преданието разказва, че те дълго нямали рожба, но с молитва, сълзи и милостини, изпросили от Бога момче, което кръстили Николай (от гръцки “победител на народи”).

  2158
 • Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа.

  100