Отец Григорий от Нови хан: Остават ни дърва само за три дни

Лекарства, дезинфектанти и храна също са нужни за приютите

Отец Григорий е роден през 1977 г. През 1996 г. завършва Софийската духовна семинария. През 2001 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". През 2001 г. е ръкоположен за дякон, а през 2003 г. за свещеник. През 2001-2004 г. е ефмерий на Германския манастир. От 2004 г. е свещеник във Вакарел. От 2014 г. е свещеник в Нови хан и постепенно поема от баща си архимандрит Йоан грижите за приюта

"Преди хората идваха на място, оставяха дарения като храна, дрехи и обувки. Сега са по-малко тези хора. Но силно се надявам с идването на пролетта да дойде пролетта и във взаимоотношенията между хората и да се върнем към нормалния ритъм на живот", казва отец Григорий от Нови хан.

- Отец Григорий, от какво имат нужда хората в приютите в Нови хан и Якимово в момента? Как се справяте при тези студове от последните дни, имате ли осигурено отопление?
- За жалост в Нови хан дървата са на привършване. Те ще стигнат само за около 3 дни. Останали са и съвсем малко въглища. Всъщност това е само въглищен прах. Така че въглищата и дървата ще стигнат само за няколко дни, ако се задържи така времето. Но радостното е, че при нас няма болни, няма засегнати от тази пандемия. Има няколко деца и възрастни с хрема, но това са съвсем нормални болежки за сезона. Няма нещо по-сериозно.
- Казахте, че в приюта в Нови хан дървата и въглищата са на привършване. А какво е положението в Якимово, където също са настанени много хора?
- В Якимово положението е подобно на това в Нови хан. В Нови хан сме две крила и се отопляваме с две котлета. Всички сме в една сграда, ако може така да се каже. Докато в Якимово хората са разпределени в над 70 къщи. Там проблемът е, че са много печките, над 70. В Нови хан, както казах, са само две котлета, по-големи.
- Колко души са настанени в Нови хан и Якимово?
- В Якимово са намерили подслон над 200 души, в Нови хан са около 50. Последният човек, когото настанихме, е Георги Софкин. Обади ми се с молба да го настаним, защото се оказа, че са му взели общинското жилище в Стара Загора, откъдето той е родом. После е живеел в една стаичка с човек, който имал шизофренични проблеми. Този човек го е тормозел нощно време, усилвал докрай телевизора, палел лампите, почвал да вика... Георги Софкин каза, че положението било неописуемо и ме помоли да дойде при нас. Направихме определени размествания, за да можем да му подсигурим място, тъй като при нас при повече от 50 души се получава малко дискомфорт. Така че сега Георги Софкин е от около десетина дни при нас в Нови хан.
- Казахте, че имате спешно нужда от дърва за отопление. Имат ли настанените в Нови хан и Якимово възрастни хора и деца нужда от по-топли дрехи и обувки?
- Покрай Коледа и Нова година успяхме да посъберем доста дрехи и обувки, както и играчки за децата. Така че ще е грехота да кажа, че дрехи, обувки и играчки са ни необходими в момента. Тъй като може да се окаже, че някой друг има повече нужда от тях. Но храната е винаги нужна, тя е ежедневен консуматив, който трябва да имаме на разположение. Настанените при нас се хранят като всички нормални хора три пъти дневно. Децата получават и следобедна закуска. Даваме им кроасани, плодове, някаква вафла дори. Ако има повече, и на възрастните даваме, но гледаме първо децата.
- Казвате, че нямате болни от COVID. Но имате ли нужда от лекарства заради обичайните сезонни настинки?
- Слава Богу, засега няма болни от COVID, силно се надяваме да няма и занапред. Но има болни от сезонни настинки, на които се дават обичайните за такива случаи лекарства без лекарско предписание, които свалят температура - фервекс, парацетамол, нурофен... Сиропи за кашлица също доста вървят. Така че може да се каже, че имаме нужда и от такива лекарства без лекарско предписание, такива, които са от първа необходимост.
- Хората осигурени ли са с лекарски грижи?
- Ако някой нещо се влоши, идва личният лекар, който обслужва селото, и той предписва и лечение. Ако е необходимо, предписва и антибиотик.
- Освен храна и лекарства най-спешно, доколкото разбирам обаче, ви трябват дърва за отопление. Откъде се снабдявате с дърва по принцип?
- Миналата година есента президентът на КНСБ Пламен Димитров ни дари известно количество дърва и въглища. Ние преценихме, че те могат да ни стигнат за целия сезон и не сме настоявали или търсили повече дърва. Но за жалост сега се вижда, че няма да ни стигнат. Имаме само за няколко дни напред.
- Колко дърва са ви нужни?
- За Нови хан са нужни около 30 кубика дърва. Толкова, ако не и 40 кубика, са необходими за Якимово. Това ни е най-належащата нужда.
- Преди сте имали затруднения и със сметките за ток. Сега успявате ли да ги покривате?
- Сметките за ток засега гледаме да ги покриваме. А те са доста големи. Имаше един човек, който покри една голяма сума в Якимово. Една жена покри една месечна сметка и в Нови хан. Но занапред нямам идея какво ще става.
- Заради пандемията и мерките срещу разпространение на коронавируса вероятно ви трябват и препарати за дезинфекция?
- Преди известно време една фирма ни дари определено количество дезинфектанти. Аз ги разпределям така, че да може да стигнат за най-дълъг период от време. Но доста голямо количество върви всеки ден. Защото ние дезинфекцираме и храма в Нови хан, кухни, трапезария. Защото, ако един човек се разболее, целият приют ще бъде затворен и ще бъде под карантина. От това се страхувам най-много. Така че - да, имаме нужда и от дезинфектанти, защото сериозно количество на ден си върви. Но, както казах, дърва и въглища са ни най-належащи. След това на второ място са лекарства и дезинфектанти. Храна също ни е нужна, имаме известно количество в склада, но не бих казал, че то е достатъчно. Да искаме дрешки, обувки и играчки обаче е грехота, защото такива си имаме засега.
- А как е вашият баща отец Иван? Как е със здравето? Продължава ли да се грижи за приютите?
- Слава Богу, баща ми за момента е добре. Има си своите болежки, диабета... Но той за момента се справя, държи нещата под контрол и слава Богу! Макар да се грижи и за двата дома, така сме си разпределили задачите, че той в повечето време е в село Якимово, а аз съм в Нови хан. При нужда взаимно си помагаме, но реално той си е лицето и главата на двата приюта.
- Отрази ли се пандемията с COVID на даренията за двата приюта?
- Действително има някакъв спад, защото хората биват призовавани да спазват дистанция и да останат по домовете си, да работят от вкъщи, ако могат. Това по някакъв начин се отразява и на даренията. Преди хората идваха на място, оставяха дарения като храна, дрехи и обувки. Сега са по-малко тези хора. Но силно се надявам с идването на пролетта да дойде пролетта и във взаимоотношенията между хората и да се върнем към нормалния ритъм на живот.
- Сега вече има няколко ваксини. Ще се ваксинират ли хората, настанени в двата приюта?
- За ваксините чакаме своя ред. И властите като кажат, че идва ред на обикновените граждани, които не са на първа линия, всеки от нас, който желае, може да отиде и да си постави ваксина. Но на този етап в момента има доста повече хора, които се нуждаят от ваксината. Това са лекари, полицаи - тези, които са на първа линия и ежедневно се борят срещу вируса.

Подобни статии