Откриха ахилесовата пета на коронавируса

Има голяма промяна в генома му, става по-заразен, но и по-уязвим към антителата

Американски молекулярни биолози откриха ахилесовата пета на коронавируса. След дълго изследване учените от Националната лаборатория в Лос Аламос в САЩ са установили промяна в генома на вируса. Той ставал по-заразен, по-издръжлив на студ, но и по-уязвим към атаки на антитела.

Става въпрос за най-разпространената мутация D614G. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис", предаде БТА.
"Нашите експерименти показаха, че мутацията променя структурата на протеините на обвивката на коронавируса по такъв начин, че шансовете за успешно свързване към рецептора и проникване в клетката са значително увеличени. От друга страна, същата тази промяна дава на антителата повече време и възможности за свързване с частици на ковид", пишат изследователите от Националната лаборатория в Лос Аламос. Оттам припомнят, че първата голяма промяна в генома на ковид.
Според учените тази ахилесова пета на коронавируса може да бъде използвана при разработването на нови ваксини и моноклонални антитела.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • 123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България за последните 24 часа. 50 от тях са установени с PCR, а 73 - с бързи антигенни тестове. 13 361 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 5 147 са PCR, а 8 214 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  34
 • Математикът проф. Николай Витанов

  Математикът проф. Николай Витанов "пусна" хората на море

  Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година.Това пише във фейсбук математикът проф. Николай Витанов в поредния пост за ситуацията с коронавируса у нас.

  126
 • 14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  100 са новите диагностицирани с коронавирус лица у нас през изминалото денонощие. От тях 44 са установени с PCR, а 59 - с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 14 266, от които 5039 са PCR, а 9227 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  126