Откриха ахилесовата пета на коронавируса

Има голяма промяна в генома му, става по-заразен, но и по-уязвим към антителата

Американски молекулярни биолози откриха ахилесовата пета на коронавируса. След дълго изследване учените от Националната лаборатория в Лос Аламос в САЩ са установили промяна в генома на вируса. Той ставал по-заразен, по-издръжлив на студ, но и по-уязвим към атаки на антитела.

Става въпрос за най-разпространената мутация D614G. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис", предаде БТА.
"Нашите експерименти показаха, че мутацията променя структурата на протеините на обвивката на коронавируса по такъв начин, че шансовете за успешно свързване към рецептора и проникване в клетката са значително увеличени. От друга страна, същата тази промяна дава на антителата повече време и възможности за свързване с частици на ковид", пишат изследователите от Националната лаборатория в Лос Аламос. Оттам припомнят, че първата голяма промяна в генома на ковид.
Според учените тази ахилесова пета на коронавируса може да бъде използвана при разработването на нови ваксини и моноклонални антитела.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии