Откриха дневник от Втората световна война

Мария и Владимир намериха посланията на планинар от преди 80 г.

Владимир Димитров

Планинарски дневник на 80 години, чиито първи бележки са от времето на Втората световна война, бе открит на връх Тодорка.

Владимир и Мария се качват на пиринския масив редовно. Миналата седмица обаче те откриват записките на друг планинар, който ги е скрил под скалите на връх Тодорка. Мъжът отбелязвал всяко свое качване в продължение на 22 години в дневника.
Младите хора открили съвсем случайно 50 пожълтели листчета, скрити в метална кутия. Името на човека, оставял посланията си повече от 20 години, е Георги Илиев Соколов. На бележките мъжът оставял кратки послания: „6.08.1963 - понеделник, 8 часът сутринта. Идеално хубав ден“ или „30.08.1957 - 9:30, тих слънчев ден, хубава видимост“. “Беше доста добре скрит в едни камънаци и беше супер интересно, че го намерихме. Със сигурност е нарочно скрит. Беше в една метална кутия и плик. Вълнуващо беше, че открихме нещо толкова старо и толкова добре запазено, чувствахме се като в капсула на времето”, сподели пред Bulgaria ON AIR Владимир Димитров.
Първите листчета са от далечната 1944 г., а последното - от 1966 година. “Предимно всеки август се е качвал и е оставял по едно много малко листче с послание и с дата. Посланията бяха предимно “Хубав слънчев ден”, “Хубава видимост” - напълно практични. Търсихме нещо друго и съвсем случайно открихме този дневник. Той не беше точно свързан дневник, а по-скоро отделни листчета. Дори правописът беше старинен. В края на думите беше сложено "ь". Наистина си личеше, че е от доста старо време”, разказа Мария Стоянова. Владимир и Мария са оставили планинарския дневник на връх Тодорка и няма да разкрият точното място, защото според тях той принадлежи на планината.

Подобни статии