Откриха жаба на 40 милиона години в Антарктида

Този вид жаби се среща и днес в Южна Америка, по-специално в райони в Чили, където климатът е топъл и влажен.

Специалисти откриха в Антарктида останки от жаба, живяла преди 40 милиона години, т.е. през период, когато климатът на замръзналия континент е бил съвсем различен, съобщава в. "Дейли мейл".

Останките са намерени на остров Сиймор край Антарктическия полуостров. Екипът под ръководството на Томас Мьорс от Шведския природонаучен музей се натъкнал на череп и тазобедрена става от жаба, за която се смята, че е от семейство Calyptocephalellidae.

Този вид жаби се среща и днес в Южна Америка, по-специално в райони в Чили, където климатът е топъл и влажен.

Малко вероятно е днес жаба да оцелее дълго в мразовития студ в Антарктида, но находката хвърля светлина колко е продължил отличаващият с различни от днешните температури период там. "Въпросът е колко студено е било и какви видове са живели на континента, когато ледената покривка е започнала да се формира там - поясни Мьорс. - Въпросната жаба е поредното свидетелство, че по онова време, поне край Антарктическия полуостров все още е имало подходящ хабитат за студенокръвни животни, като влечуги и земноводни."

Учените смятат, че в миналото Антарктида е била част от суперконтинента Пангея, който включвал също Австралия и Южна Америка. По онова време регионът бил покрит с дъждовни гори, сходни с днешните в Нова Зеландия. В горите вероятно са живели различни от срещащите се днес в Антарктида видове. В рамките на предишни изследвания бяха открити зъби от торбести животни, живели през периода, предхождащ замръзването на континента, но според Мьорс досега учени не бяха попадали на фосили от жаба. Преди около 34 милиона години Пангея започнала да се разделя и Антарктида започнала да се охлажда и да формира ледници, които са негостоприемни за повечето форми на живот.

Подобни статии