Откриха сърцето на бивш кмет на белгийски град под фонтан

Photo: Ройтерс По време на реконструкция на фонтана в центъра на града миналия месец, под него е открита малка метална кутия, в която било сърцето на Пиер Давид, съхранено в буркан с етанол.

Години наред това бе градска легенда, но вече е факт - сърцето на бивш кмет на източния белгийски град Вервие е погребано под градски фонтан, съобщи Ройтерс.

По време на реконструкция на фонтана в центъра на града миналия месец, под него е открита малка метална кутия, в която било сърцето на Пиер Давид, съхранено в буркан с етанол.

За тази реликва има документи, но докато не открихме кутията, никой не вярваше, каза градския съветник от Вервие Максим Деге. "Днес легендата вече не е легенда, а действителност", каза Деге пред Ройтерс.

Давид е първият кмет на града, след като Белгия става независима държава. Умира през 1839 г., докато още е кмет, като пада от сграда. Градската управа решава да го почете с фонтан и с разрешението на семейството му сърцето му е поставено под камък в основата на монумента през 1883 г.

Металната кутия с реликвата е изложена в музея за изящни изкуства и керамика във Вервие. Когато приключи реконструкцията, тя ще бъде върната в основата на фонтана на градския площад Вер.

"Не зная за друг случай, в който сърцето на кмет се запазва в монумент Е в центъра на града. Това е уникално", казва заместник кураторът в музея Натали Веертс.

Давид е избран за пръв път и служи като кмет на Вервие от 1800 г. до 1808 г., когато Белгия все още е под френско управление. Вторият му мандат започва през 1830 година, когато Белгия става независима държава. Той създава първата противопожарна служба в града и разрешава гражданите да присъстват и наблюдават заседанията в градския съвет.

Подобни статии