Откриват Национална графична изложба на името на Георги Герасимов в Пазарджик

Тази вечер в Художествена галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик ще се открие Четвъртото издание на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов, съобщават от галерията. Изложбата е под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и с партньорството на СБХ.

ХГ "Станислав Доспевски" организира първата изложба на името на Георги Герасимов през 2015 година с желанието да почете и популяризира името и художественото наследство на големия български художник, чрез даване на поле за изява на съвременните автори в жанра. В експозицията, която ще се открие днес ще може да се видят 160 творби от 69 автора. Участват както утвърдени творци, така и много млади графици. Изложбата ще бъде придружена с каталог.
Ще бъдат връчени награда за млад автор /диплом, плакет, премия от 1200 лева и покана за самостоятелна изложба в галерията/, награда на Съюза на българските художници и почетна награда за принос към българското графично изкуство.
Посвещаването на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов не е случайно, напомнят от галерията. През 1977 година художникът завеща на родния си град - Пазарджик цялото си движимо и недвижимо имущество: къщата и ателието, които днес са къща музей "Георги Герасимов", апартамента в София, "за да бъде предоставен за квартира на талантливи ученици и студенти, които се учат в художествената гимназия или художествената академия в гр. София" /според волята на дарителя/, над 6000 художествени творби /графики, рисунки, маслени платна, проекти/, 122 ценни лични вещи с музейна и етнографска стойност, над 1700 книги и списания и личен архив с дневници, съдържащи мирогледа на твореца за света и живота.
Днес тази традиция е намерила своята приемственост и сред съвременните автори на графиката, добавят организаторите. В четвъртото издание на биеналето има рекорден брой дарения - 33 творби от 23-ма автори. Графиките ще станат част от фонда на галерията.

Подобни статии