Отново разширяват зелената зона за паркиране в София

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири в два участъка - в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов", съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Гердижков. До този консенсус са стигнали представители на всички политически сили в СОС.

В края на юли неочаквано отложиха разширението на зелената зона. Гердижков е свикал среща на представители на всички политически сили в Съвета, заради различните доклади по темата.

"Срещата премина конструктивно. Обединихме се около предложението за разширяване на зелената зона в кварталите „П. Яворов“ и „Иван Вазов“. Групите на ГЕРБ-СДС, Демократична България и „Патриоти за София“ ще подкрепят доклада, който засяга тези промени. Освен това има консенсус и по идеите за въвеждане на електронен винетен стикер за паркиране, облекчение при издаването му на хората в неравностойно положение и добавяне на изискване за задължителен годишен технически преглед с цел премахване на превозни средства от улиците на София, които са излезли от употреба, но се ползват като складови помещения", написа Гердижков.

В същото време други предложения като разширяването на синя зона и увеличаване на работното време на платените зони към този момент не срещат подкрепа от всички политически групи в СОС. Сред изложените мотиви за това са, че заради COVID кризата не са проведени достатъчно обществени обсъждания, както и че това би затруднило допълнително гражданите в сложната епидемична обстановка.

Предстои редакция на предложените промени и обсъждането им в комисията по транспорт и безопасност на движението. "Надявам се, че този консенсус ще бъде потвърден по време на дебатите в комисиите, както и на заседанието на СОС на 12.11.2020г, когато те трябва да се гласуват", каза още Герджиков.

Подобни статии

 • От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари ще плащаме за “зелена зона” в София и в съботните дни. Платеното паркиране ще се таксува от 10.00 до 18.00 часа, припомниха от Центъра за градска мобилност. “Синята зона” също ще е активна в събота и тя ще работи в същия часови интервал. От следващата година ще се промени и режимът на почасово платено паркиране в “зелена зона” в работните дни от 8.30 до 19.30 часа.

  382
 • Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Готовият проект за бюджета на Столична община за 2021 г. ще бъде представен в първите дни на новата година. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк.

  456
 • 3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  Постоянен адрес в София от повече от три години ще носи 4 точки при кандидатстване в ясла и детска градина в София. Това предвижда Наредбата за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, която беше окончателно приета от Столичния общински съвет вчера.

  242